AI döntené el, nézhet-e valaki pornót

A britek újabb eszközökkel védenék a gyerekeket az online pornótól, ennek része egy AI-alapú életkor-ellenőrző is.

Nagy-Britanniában olyan tervezet készült el, amelynek keretében a gyerekeket újabb megoldásokkal védenék az online pornótól.

Ennek része egy javaslat, amely szerint AI-alapú technológiával kell ellenőrizni a néző életkorát. A nemrég elfogadott Online Safety Act előírja az oldalak és appok számára, hogy amennyiben pornográf tartalom jelenik meg náluk, akkor bizonyosodjanak meg arról, hogy a gyerekek ehhez nem férnek hozzá.

A britek adatai szerint a gyerekek átlagosan 13 évesen látnak online pornót, de negyedük már 11 évesen. 10-ből egy gyerek pedig már 9 évesen. Ez egy 2021-2022-es tanulmányból derült ki, így a helyzet vélhetően rosszabb lett.

Az Ofcom komoly gyermekvédelmet kér a szolgáltatásoktól, az AI-tól pedig azt várnák, hogy az arc alapján adjon életkorbecslést. Ehhez feltehetően szelfit kellene készíteni. Az ellenőrzés része akár az is lehet az útmutatás szerint, hogy fényképes igazolványt töltsenek fel az életkor bizonyítására.

A csomagban számos más ötlet is van, de egyes vélemények szerint a kötelező életkor-ellenőrzés fenyegeti a magánszférát és adatlopásokhoz járulhat hozzá, valamint az érzékeny adatokkal való visszaéléshez.

A hatóság szerint azonban az önbevallás alapú életkor-ellenőrzés és a figyelmeztetések megjelenítése már nem elegendő, ezek ideje lejárt.

Az Ofcom csomagja 2025 elejére készül el.

Azóta történt

Előzmények