Lesújt az EU, nem elégszik meg az AI-királyok ígérgetésével

EU-s törvényhozók szerint Sam Altman és az OpenAI drámája jól mutatja: nem elég hinni a nagynak mondott AI-király ígérgetéseinek, AI-törvényekkel kell megvédeni a társadalmat.

Függetlenül attól, hogy milyen kisebb-nagyobb fordulatok lesznek még Sam Altman és az OpenAI ügyében (és hová kerül a felmondással fenyegetőző, majd összes dolgozó), a Microsoft egyértelműen nagyon jól járt, a lényeg pedig talán Satya Nadella vezérigazgató azon mondatában volt, amikor kijelentette: lényegtelen, hol van Sam, ő a Microsofttal dolgozik, az OpenAI vezetésén pedig változtatni kell.

Az eset kapcsán az EU-s politikusoknak is van véleménye, és hangsúlyozzák az EU-s AI-törvények fontosságát és sürgősségét. Szerintük ez az eset is azt mutatja, szigorú törvényekre van szükség, alapos kockázatelemzésekkel és elérhető adatokkal.

Brando Benifei EP-s törvényhozó szerint Altman drámája azt mutatja, hogy nem hihetünk az AI-királyok önkéntes ígéreteinek, szabályozásokra van szükség, főleg a legerősebb AI-modellek kapcsán, hogy átlátható és betartatható módon védjük a társadalmunkat.

Franciaország, Németország és Olaszország megállapodásra jutottak az AI-törvények részleteiről, ez EU-s szinten gyorsíthatja fel az ügyet. Kötelező önszabályozást sürgetnek, de szakértők szerint ez nem lesz elég, nem bízhatunk a cégekben, főleg ha még a belső vezetésük is erősen megosztott.

Az OpenAI vezetését egyébként nehéz lesz átalakítani, mondják a szakértők: állítólag nonprofit lévén még a pénzügyi hátteret adó Microsoft vezérének sincs erre esélye, csak bíróknak vagy államügyészeknek.

Azóta történt

Előzmények