Hamarosan elindulhat az Amazon robotaxi szolgáltatása

A Zoox bemutatta azt az önvezető járművet, amire a jövőben a saját robotaxi szolgáltatását építené fel az Amazon.

A Zoox már egészen 2014 óta dolgozik egy robotaxin. A vállalat nehéz időket élt meg 2018-ban, a belső viták eredményeképp az ügyvezető és társalapító Tim Kentley-Klay távozott a cégtől. Az Amazon azonban végül felkarolta a vállalatot, most pedig ott tartunk, hogy egy önjáró taxiszolgáltatást szeretne elindítani a jövőben. Ehhez a Zoox önvezető járműveit használná, amelyekben egyszerre négy utas fér el.

A Zoox be is bemutatta a járművet annak végleges formájában. Alapvetően ahhoz a megoldáshoz hasonlít, amivel a Kroger, a Domino’s és a CVS idővel termékeket akar automatizáltan kiszállítani.

A kompakt és elektromos, kapszulaszerű autó két padot tartalmaz, ezeken fér el 2-2 ember, egymással szemben. Vannak odabent pohártartók, vezeték nélküli töltőpadok, érintőkijelzők a zene és klíma, GPS vezérléséhez. A különleges üléspozíciók miatt speciális légzsák-rendszert alkalmaztak.

A kétirányú hajtásláncnak köszönhetően előre és hátra is ugyanolyan könnyedén tud megindulni a jármű, a négykerekű kormányzásnak hála a manővereket könnyedén hajtja végre a rendszer. A részletekre hat LIDAR-szenzor és több radarszenzor is figyel, minden saroknál 270 fokot érzékel a rendszer.

Már 150 méterről kiszúrja az akadályokat és más járműveket a rendszer, amit egy 133 kWh-s akkumulátor lát el energiával, és 120 kilométer per órás maximális sebességet tesz lehetővé. Így a robotaxi nem csak városban közlekedhet.

Az Amazon májusban kezdett tárgyalni a Zoox felvásárlásáról, és júniusban véglegesítették az üzletet. Akkor azt mondta az Amazon, hogy a Zoox segít majd valósággá váltani a víziójukat, amely az önjáró taxikról szól.

Azóta történt

Előzmények