2019. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Tech rovat

Intel-verő processzorokat ígér az ARM

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

Nyolcmagos chipek is szerepelnek a cég útitervében. Nemcsak az Atomot, de az erősebb processzorokat is utol akarják érni.

Hirdetés

Régóta kóstolgatja egymást az Intel és az ARM. A két chiptervező vállalat hosszú ideig eltérő piacok számára fejlesztett mikroprocesszorokat, de a mobilkészülékek és a személyi számítógépek közti határ fokozatos elmosódásával a célpiacaik között is egyre nagyobb lett az átfedés, a netbookok szegmenségben például a két architektúra ma már közvetlen vetélytársa egymásnak – még ha egyelőre a kínálatban ez nem is tükröződik.

Cortex A9 MPCoreMint azonban tegnap kiderült: az ARM ambíciói jóval merészebbek. Az angol chiptervező vállalat – mely az Intellel ellentétben maga nem gyárt mikroprocesszorokat, hanem az általa kifejlesztett magok többé-kevésbé testre szabható terveit licenceli – szerdán arról adott hírt, hogy legújabb magjára építve egy olyan kétmagos CPU-implementációt tesz hozzáférhetővé, amelynek működési frekvenciája 2 GHz-ig skálázódik, jóval a jelenlegi 1 GHz körüli értékek fölé. A Cortex A9 MPCore alapú terveket kifejezetten a TSMC 40 nanométeres gyártástechnológiájára szabták, és 2009 negyedik negyedévétől árulják az érdeklődőknek.

A cég szerint a chip 2 GHz-es modellje 1,9 wattos fogyasztás mellett (1 GHz-en a CPU körülbelül 500-600 milliwattot fogyaszt) teljesítményben lepipálja az Intel hasonló órajelű, egymagos Atom N270 processzorát. „Az ARM-ot általában az alacsony árral és alacsony fogyasztással kapcsolják össze, nem a teljesítménnyel, most változtatunk ezen. Olyan teljesítményszintet kínálunk, amely rengeteg alkalmazás számára igen vonzó” – magyarázta a PC World-nek Nandan Nayampally, a vállalat processzormarketingért felelős vezetője, aki szerint az új kétmagos implementáció felhasználható lesz netbookokban és otthoni multimédiás készülékekben is.

De ez még csak a kezdet. A vállalat négy-, sőt nyolcmagos chipekben is gondolkodik, melyekkel lentről felfelé haladva az x86-os processzorok egyre nagyobb teljesítményű modelljeinek remél konkurenciát teremteni. „Minden gyártó útitervének felső szegmensében egyre több a mag, mi is ezt csináljuk. Az Intel középkategóriás processzorait vettük célba. Vannak terveink a teljesítmény további növelésére, és akkor már a vastagabb árrésű szegmensben is elcsíphetjük az Intelt, nem csak az Atomot fogjuk be” – vázolta a merész elképzeléseket a ZDNet-nek Eric Schorn, az ARM marketingigazgatója. Ő azt mondja: a többmagos dizájn akár vállalati szerverekben is felhasználható lesz.

Ám még ha a nagyralátó tervek meg is valósulnak, az architektúra terjedését hátráltatja, hogy a Microsoft Windows nem érhető el hozzá. Az ARM egyelőre a Linuxra és a Google operációs rendszereire, az Androidra és idővel a Chrome OS-re támaszkodhat.

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.