Újabb Atom-gyilkos processzor a láthatáron

Nagy reményeket fűz alacsony fogyasztású Snapdragon processzorához a Qualcomm. Az elsősorban a vezeték nélküli távközlés számára fejlesztett termékeiről és technológiákról ismertté vált kaliforniai vállalat vezérigazgatója egy interjúban elárulta: a chippel nemcsak mobiltelefonokban, hanem netbookokban is találkozhatunk majd, a tervek szerint még az idén.

Paul Jacobs a múlt héten Las Vegasban rendezett CTIA Wireless konferencián nyilatkozott a Bloomberg-nek. A vállalatvezető úgy gondolja, hogy a tavalyi év slágertermékének tekinthető netbookok – elsősorban internetezésre szánt, kis méretű és könnyű mininoteszgépek – piaca óriási növekedési potenciállal rendelkezik. „Ez a szegmens sokkal nagyobbra nőhet, mint a mai notebookok piaca. Mert ha ilyen árszinteket célzol meg, a potenciális célpiacod villámgyorsan kitágul” – magyarázta.

Jacobs szerint a Snapdragonra épülő netbookok még karácsony előtt piacra kerülnek. A processzor – állítja – kevesebbet fogyaszt, mint az Intel Atom chipje, nem is kevéssel: egy akkumulátortöltéssel akár egy teljes napig működni képes gépek építhetők köré. Legalább 15 gyártó, köztük az Acer, a Toshiba és a Samsung tervez terméket a processzorra – árulta el, igaz, a szavaiból az nem derült ki, hogy e cégek mobiltelefont vagy netbookot fejlesztenek-e, vagy esetleg mindkettőt.

Kétmagos gépek Linuxszal

Az ARM architektúrára épülő rendszerchip (SOC – System-on-a-chip) első generációja 1 GHz-es magórajelen működik, és többek között DSP-t, 3G-chipet és GPS-vevőt is tartalmaz. A Qualcomm tavaly novemberben jelentette be a netbookpiac igényeit is szem előtt tartó újabb szériát, a QSD8672-t, amely 1,5 GHz-ig skálázódik, két CPU-magot integrál, legfeljebb 1440 x 900 pixel felbontású kijelzőket támogat, és képes 1080p felbontású HD-videók lejátszására és felvételére is.

Paul Jacobs elmondta, hogy a Snapdragon-alapú netbookokon Linux fut majd. Ezek a rendszerek korábban nem értek el átütő sikert, a cégvezető szerint azért, mert a Microsoft Windowsát próbálták majmolni. Az újabbak viszont jobban hasonlítanak majd az Apple iPhone szoftverének felhasználói felületére, ezért népszerűbbek lehetnek – mondta.

Ma a netbookokban kizárólag x86-os processzorokat használnak, a gépek nagy többségében azok közül is az Intel Atomját, amely mellett az Intel Celeron, illetve a VIA C7 és talán a Nano kapott még mellékszerepet. Azonban nem csak a Qualcomm gondolja azt, hogy az ARM architektúrának is van e termékkategóriában keresnivalója. Nemrég a Freescale mutatott be egy kifejezetten e szegmensbe szánt rendszerchipet, de a grafikus processzorokat fejlesztő Nvidia is kacsingat ebbe az irányba.

Azóta történt

Előzmények