Mintaadó ítélet a lekerekített sarok ügyében

A két vezető gyártó közötti szappanopera újabb fordulója a hétvégén Hollandiában zajlott le: a legfelsőbb bíróság helybenhagyta a fellebbviteli bíróság korábbi döntését, vagyis úgy határoztak, hogy a Samsung a Galaxy Tab 10.1-es verziója esetében nem sértette meg az Apple formatervezésre vonatkozó jogait.

A már jó ideje zajló (és témájánál fogva sokakat felhergelő) perben az Apple azért tett panaszt, mivel szerintük a Samsung készülékének kialakítása a korai iPadek másolása: itt jön szóba a már klasszikussá vált „téglalap alakú táblagép, lekerekített sarkokkal”, ugyanis ez volt a per fő tárgya. Formaterve vélt másolása miatt az Apple azt kérte a holland bíróságtól, hogy tiltsák meg az országban – illetve ennek egyenes következményeként: az Európai Unióban – az említett Samsung-termék forgalmazását.

A bírósági döntések indoklása egyébként tanulságos: első fokon még azt mondta a bíróság, hogy az Apple formatervezési újítása nyilvánvaló, ám ennek érvényesítése nem igazán lehetséges, mivel a bejegyzési, levédetési folyamat idején már más gyártók, így a Samsung is megjelentek hasonló formákkal. A fellebbezésnél a bíróság szintén az Apple ellen foglalt állást, ám akkor még kimondták, hogy a fogyasztókat a hasonlóság miatt egyértelműen tájékoztatni kell arról, hogy az, amit látnak, melyik cég terméke. A legfelsőbb bíróság most ezen is túllépett, és azt mondták ki, hogy a két készülék világosan megkülönböztethető egymástól, így az Apple keresete nem megalapozott.

Az ítéletek indoklásának változása utalhat arra az elégedetlenségre is, mely mind a tengerentúlon, mind Európában tapasztalható a jogászok egy részének körében: szeretnének véget vetni a nyilvánvalóan destruktív szabadalmi perek sorozatának a technológiai iparban, és erre keresik az eszközöket.

Azóta történt

Előzmények