A kabaré folytatódik: most Samsung-telefonokat tiltottak ki az USA-ból

Az Egyesült Államok kereskedelmi felügyeletének fontos szervezete (International Trade Commission – ITC) – mely hatóság korábban az Apple régebbi készülékeinek importtilalmát rendelte el – most újabb döntést hozott a két versenytárs egy korábbi perében. A pénteki határozat szerint az ITC betiltotta néhány már nem friss fejlesztésű Samsung-készülék amerikai forgalmazását.

A több éve indult eljárásban hat Apple-szabadalomról volt szó, melyek közül négy esetében azt mondta ki az ITC, hogy a Samsung nem követett el szabadalomsértést, kettőnél azonban megállapították a jogosulatlan felhasználást. Az egyik az érintőképernyős technológia egy általános leírását illeti (a híres „Jobs-patent”), a másik sokkal kisebb jelentőségű: az audio headset alkalmazásához kapcsolódik.

Az Apple természetesen üdvözölte a döntést, és közleményükben arra hivatkoztak, hogy az ITC csak követi azon országok példáját, ahol támogatják az innovációt és elítélik a Samsung „pofátlan” („blatant”) másolási gyakorlatát (például Japán, Dél-Korea, Németország és Hollandia): „a szabadalmi rendszer létjogosultságát az adja, hogy megvédi az igazi innovációt” – fogalmaz az Apple közleménye.

A Samsung szóvivője hasonlóan „sarkosan” fogalmazva fejezte ki vállalata csalódását: szerintük az Apple szerencsére már nem a lekerekített sarkokat akarja monopolizálni, de még mindig helytelenül gondolkodnak, amikor a piaci versenyt nem fejlesztéssel akarják megnyerni, hanem a bíróságokon. A Samsung, mondja a szóvivő, továbbra is innovatív termékekkel küzd, méghozzá az Egyesült Államok piacán is.

Az a döntés alapján nem világos, hogy pontosan milyen Samsung-termékekről is lehet szó, de nagyon úgy tűnik, hogy az ITC hat régebbi okostelefon és két táblagép kereskedelmi tilalmát rendtelte el. A Samsung szerint ez üzletileg alig érinti őket, a forgalom kb. egy százalékáról lehet szó, de elvileg nem értenek egyet a tiltással.

Ám itt még természetesen nincs vége a történetnek. Az amerikai elnöknek ebben az esetben is 60 napja van arra, hogy esetleg megvétózza az importtilalmat – és ha Obama tényleg a már cirkuszba hajló szabadalmi perek visszaszorítását támogatja, akkor feltehetően kénytelen lesz újra vétót emelni, most épp egy koreai cég érdekében.

Azóta történt

Előzmények