Az Apple úgy nyert a Samsung ellen, hogy valójában veszített

Pénteken az ítélethirdetéssel lezárult a második nagy szabadalmi per az Apple és a Samsung között, és a bíróság megállapította, hogy a koreai gyártó három Apple-szabadalmat jogosulatlanul használt fel bizonyos készülékeinél, és ezért kártérítés megfizetésére kötelezték őket.

A döntés ugyanakkor valójában a Samsungnak kedvez, mivel nem minden, az Apple által felvetetett esetben ismerték el a jogsértést (öt szabadalomról volt szó), illetve – és ez az igazán fontos – nem az iPhone gyártója által kért, körülbelül kétmilliárd dolláros kártérítést ítélték meg, hanem annak csak mintegy öt százalékát, 119,6 millió dollárt. Ráadásul az ilyenkor már szinte kötelezővé vált viszontperben kimondták, hogy az Apple is megsértette a Samsung egyik szabadalmát, és ezért 158 ezer dolláros kártérítést ítéltek meg (a kért hatmillió helyett).

Mint az IT café is beszámolt róla, a kétmilliárd dolláros követelés úgy született meg, hogy az Apple szerint a Samsung az Egyesült Államokban 37 millió olyan eszközt adott el, melyekben az amerikai cég megoldásait jogszerűtlenül használták fel. Minden egyes eladott darabra 33 dolláros kártérítés megállapítását kérték, emellett az elmaradt jogdíjakat is követelték az eladatlan eszközök után, és így jött ki végösszegként a kétmilliárd dollár.

Így hát a Samsung mindenképp elégedett lehet, mivel az elmarasztalás ellenére az általuk fizetendő 120 millió dollárból alig marad valami az Apple kasszájában, ugyanis becslések szerint majdnem ennyit költöttek a cégnél a perre, az ügyvédekre.

Azóta történt

  • Komoly változásokat hozhat az OS X 10.10

    A 9to5Mac hírportál forrásai szerint az Apple az egy hónap múlva kezdődő WWDC-n fogja bejelenteni az operációs rendszer következő, teljesen újratervezett verzióját.

  • A Beats lehet az Apple eddigi legdrágább akvizíciója

    Több nagy üzleti lap is úgy értesült, hogy a két vállalat között rövidesen lezárulnak a tárgyalások, és az üzletet hivatalosan akár már jövő héten is bejelenthetik. Az Apple nem csak a fül- és fejhallgatókat, hanem a streaming zeneszolgáltatást is vinné.

  • Eladók az Apple eredeti logói

    Az árverésen olyan logótáblákat lehet megvásárolni, melyek valóban ott függtek a cég kaliforniai központjának falán.

Előzmények