Az Apple kéri több Samsung-készülék végleges kitiltását az USA-ból

A pénteki ítélethirdetésről beszámoló hírünket azzal zártuk, hogy a legfontosabb kérdés még nem tisztázott: az Apple a határozatra hivatkozva vajon kéri-e majd a Samsung termékeinek kitiltását az Egyesült Államok piacáról. Nos, a vállalat tegnap tiszta vizet öntött a pohárba, ugyanis bejelentették, hogy nyolc, a Samsung által gyártott okostelefon bojkottját kérik, ezek közül négy a Galaxy S2 valamilyen változata.

A perben 28 Samsung-eszköz szerepelt, ám ezek közül nagyon sokat már nem, vagy elhanyagolható mértékben terjesztenek, így az Apple jogászai nyilvánvalóan azokat a telefonokat válogatták ki, melyek még most is jelentős számban fogynak az USA-ban: Galaxy S 4G, Galaxy S2 AT&T, Galaxy S2, Galaxy S2 T-Mobile, Galaxy S2 Epic 4G, Galaxy S Showcase, Droid Charge, Galaxy Prevail. (A legújabb termékek, így például a Galaxy S III nem voltak a per tárgyai.)

samsung
Forrás: ars technica

A szabadalmi per gyakorlatilag teljes mértékben az Apple javára dőlt el, így szakértők szerint igen nagy az esély arra, hogy a bíróság a szeptember 20-ai meghallgatáson helyet ad – az immár végleges – kereskedelmi embargónak.

A Samsung saját bejelentéseik és a híradások szerint is gőzerővel dolgozik azon, hogy a várható bojkottot megkerüljék, vagy legalábbis mérsékeljék a hatását. Ennek több módja is lehet, például ha érvényes tiltást rendel el a bíróság, akkor jogi trükkökkel, fellebbezésekkel lehet nyerni némi időt. De ennél komolyabb, máshol már bevált módszert is alkalmaznak egyes hírek szerint: állítólag tárgyalnak a partnerekkel, hogy a szóban forgó eszközökön a perben szereplő technológiák esetében apró módosításokat hajtsanak végre, így azok már nem esnének az ítélet hatálya alá. Az is megoldás lehet, bár nem olcsó, ha ott, ahol még nem tették meg, a szolgáltatóknál lecserélik a régi modelleket az újakra.

A Samsung egyébként más területen is iparkodik: mivel az esküdtszék úgy találta, hogy a Galaxy Tab 10.1-es táblagép esetében a Samsung az eredetileg hivatkozott formatervezési elemnél nem követett el szabadalomsértést, ezért kérték a nemrég szintén Lucy Koh bírónő által elrendelt ideiglenes kereskedelmi korlátozás feloldását. Ez az ügy sem egyszerű, ugyanis a táblagép 4G-s verziója esetében megállapították a szabadalomsértést, a csak wifis verzió esetében viszont nem. Így az Apple szintén kérést terjesztett elő, amiben a tiltás kiterjesztését kérik a wifis verzióra is, arra hivatkozva, hogy a két készülék gyakorlatilag ugyanaz, és mivel három szabadalomsértést is megállapítottak a táblagépnél, jogos lenne a kitiltás.

Az Apple emellett azt is közölte, hogy az 1,05 milliárdos kártérítés megháromszorozását kérik, mivel a Samsung szándékosan követte el a szabadalomsértéseket.

Arról is beszámoltunk tegnap, hogy a Samsung részvényei a dél-koreai tőzsdén igen komoly mértékben, 7,5 százalékkal veszítettek értékükből. Tegnap az is kiderült, hogy a világ többi tőzsdéjén is visszaesés következett be, de sehol sem ilyen komoly mértékű. Ezzel szemben az Apple részvényeinek értéke 1,9 százalékkal nőtt, így újabb csúcsot döntött a cég piaci kapitalizációja.

Azóta történt

Előzmények