Ausztrália szerint az Apple és a Microsoft sem védi a gyerekeket online

Az ausztrál hatóságok szerint a két óriás egyszerűen nem tesz eleget azért, hogy a platformjain megállítsa a gyerekekkel kapcsolatos visszaéléseket.

Az ausztrál hatóságok nemrég új lehetőségeik révén kötelezték a nagy tech cégeket arra, hogy osszanak meg információkat a különféle eljárásaikról, módszereikről. Most pedig azzal vádolják az Apple-t és a Microsoftot, hogy nem tesznek eleget azért, hogy megállítsák a gyerekekkel kapcsolatos visszaéléseket, a gyerekek kihasználását a platformjaikon.

A kapott válaszokból a hatóság közlése szerint kiderült, hogy egyik óriás sem szűr proaktív módon gyerekekre veszélyes tartalmakra a tárhelyein (iCloud, OneDrive, például), még a bizonyítottan káros, ismert tartalmakra sem. Mindez még aggasztóbb annak fényében, hogy több hatóság is Microsoft terméket használ ilyen célra. Kiderült az is, hogy semmilyen technológiát nem használnak a Skype, Teams, FaceTime szolgáltatásokban arra, hogy érzékeljék a pedofil és egyéb szexuális, gyerekekhez köthető tartalmak élőben streamelését.


[+]

A Microsoft szerint ők elkötelezettek az ügy kapcsán, de a gyerekek biztonságát egyre több minden fenyegeti, a rosszakarók pedig egyre kifinomultabb taktikákat használnak.

A szakértők szerint aggasztó, hogy most bizonyítékot kaptunk arra: a világ legnagyobb tech cégeinél is gigantikus lyukak tátonganak a gyermekvédelmi intézkedésekben. Így viszont egyre nagyobb nyomást helyeznek rájuk, hogy tegyenek többet. A hatóságok célkeresztjében a Meta is ott van, az eddig kapott válaszok az állásfoglalás szerint aggasztóak, az alkalmazott technológiák pedig pontatlanok, elégtelenek és nem egységesek a gyermekvédelem kapcsán. Közölték: a világ legnagyobb és leggazdagabb tech cégei közül több is félrefordul, és nem tesz megfelelő lépéseket, hogy a legsérülékenyebbeket megvédje.

Az Apple egyébként bő egy hete közölte, hogy leállítja az iCloud-fiókok átvizsgálását a gyermekekkel kapcsolatos visszaélések kapcsán, a jogvédők nyomására.

Azóta történt

Előzmények