Gyermekvédelmi felszólítást kapott az Apple, a Meta és a Microsoft

Az ausztrál hatóságok felszólították a három óriáscéget, hogy osszák meg, mit tesznek a gyerekek védelméért a platformjaikon.

A Meta, az Apple és a Microsoft is hivatalos levelet kapott az ausztrál hatóságoktól: ebben felszólítják a cégeket, hogy osszák meg, mit tesznek a gyermekek védelméért a platformjaikon – ellenkező esetben bírságot kapnak.

A hatóság egy januári törvény révén kötelezheti erre az óriásokat: el kell árulniuk, hogyan érzékelik és törlik 28 napon belül a gyermekekre ártalmas tartalmakat. Ellenkező esetben naponta 383 ezer dollárnyi bírságot kapnak.

Ausztrália több fronton is igyekszik megrendszabályozni a big tech szereplőit, azonban világszinten nagy a nyomás, hogy megoldást találjanak a titkosított üzenetküldők és streamingszolgáltatások monitorozására, hogy kiszűrjék ezekből a gyermekekre káros tartalmakat, de úgy, hogy a magánszférát ne sértsék meg.

A hatóságok szerint már nem csak a sötét web bugyraiban terjednek az ilyen káros tartalmak, hanem a legnagyobb platformok is dugig vannak ezekkel, amiket a gyerekek is használnak. Az aggodalmaik szerint az ártó tartalmak kontrollálatlanul terjedhetnek a jövőben.

Azóta történt

Előzmények