Mégsem használ kínai YMTC chipeket az Apple

Az Apple kínai YMTC chipeket szeretett volna használni egyes termékeiben, Washington egyre bővülő exportkorlátozásai miatt azonban lemondtak erről a tervről.

A Nikkei jelentése szerint az Apple jégre tette azon terveit, amelyek szerint a kínai YMTC memóriachipjeit építette volna be egyes termékeibe – az ötletről az USA kormányának egyre bővülő exportkorlátozásai miatt mondtak le.

Jól értesült források szerint az állami finanszírozású YMTC NAND flash lapkáit az Apple már idén beépítette volna az iPhone-okba, első körben csak a Kínában forgalmazott modellekbe. Idővel az összes iPhone 40 százalékába ilyen chip került volna.

Bár rövid távon a fordulat nincs hatással az Apple-re, az elemzők szerint a cupertinói cégnek ez azért probléma, mert nem tudja tovább szélesíteni a beszállítói körét, minimalizálandó az árakat és fennakadásokat. A vállalat egyébként egyre több termékének a gyártását viszi át nagy arányokban Indiába és Vietnámba.

Az USA egyébként a YMTC-t és 30 másik kínai céget is felvett egy listára, amelynek szereplőit nem tudták az amerikaiak megvizsgálni – folyamatosan továbbá a tiltólisták bővítései, Kína technológiai és katonai fejlődését pedig állandóan bővülő exportkorlátozásokkal fognák vissza. Az utóbbi időben az AMD és az NVIDIA fejlett AI-lapkáinak exporttilalma okozott nagy zűrzavart mindkét oldalon (bevételi és fejlesztési szempontokból), de gyakorlatilag napi szinten bővülnek az amerikai technológiák és azokra épülő termékek exportkorlátozásai.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények