A kínai veteránokat várják az iPhone-gyárban

A súlyos munkaerőhiányon enyhítenének így.

Állami felhívás jelent meg nemrég a WeChat alkalmazásban, melyben arra buzdítják a hadseregtől leszerelt katonákat, hogy munkájukkal támogassák Csengcsouban, a világ legnagyobb iPhone-gyárában a termelést – számolt be a történésről a BBC kínai tudósítója.

A nyílt levelet a Népi Felszabadító Hadsereg veteránirodája adta ki, és azzal érvelnek benne, hogy a veteránok még mindig a Kommunista Párt hatósága alá tartoznak, így ott kell segíteniük, ahol szükség van rájuk.

Csengcsouban a Foxconn gyára található, mely – elsősorban a Covid-járvány hatásai miatt – komoly munkaerőhiánnyal küzd.

Bár a tajvani gyártónak több gyára is van Kínában, a 10 milliós Csengcsouban egy kivételesen nagy telepet hoztak létre: az üzem több mint 200 ezer embert foglalkoztat, és itt állítják elő a világ iPhone-jainak 70(!) százalékát, ha minden rendben megy, naponta kb. 500 ezer készüléket csomagolnak.

A Covid igen komolyan érintette a Foxconn kínai működését, átmenetileg több gyárat is be kellett zárniuk, és a csengcsoui üzemben is különleges rendszabályokat kellett alkalmazniuk – ám a fertőzés októberben itt is megjelent, és ez a titkolózás miatt pánikot váltott ki, ami átmeneti leálláshoz vezetett.

A helyzet azóta normalizálódni látszik, de helyi források szerint jelenleg a gyártósoroknak még mindig csak a kétharmada üzemel, és legalább 10 ezer ember hiányzik a termelésből.

Azóta történt

Előzmények