Újra megbírságolták az Apple-t Olaszországban

Egy héten belül másodszor büntették meg a vállalatot, ezúttal a Google-lal együtt.

Nemrég számoltunk be arról, hogy november 23-án az olasz versenyhatóság (Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato – AGCM) bejelentette, hogy versenyellenes együttműködés miatt összesen több mint 200 millió euró büntetést szabtak ki az Apple-re és az Amazonra.

Alig telt el egy-két nap, az AGCM újabb döntést publikált: ezek szerint az Apple-t és a Google-t egyenként a maximális 10 millió eurós bírság megfizetésére kötelezték, mivel felhasználóik adatainak kereskedelmi felhasználásáról nem megfelelően tájékoztatták őket.

A hatóság indoklásában kifejti, hogy mivel mindkét nagyvállalat kereskedelmi tevékenységet folytat a felhasználóktól megszerzett adatokkal, így a felek között fogyasztói jogviszony jön létre (a felhasználók az adataikkal fizetnek a szolgáltatásokért).

A határozatban megállapítják, hogy mindkét cég „agresszív” gyakorlatot folytat az adatok megszerzése során, erőszakosan, félretájékoztatóan viselkednek, vagy egyáltalán nem adnak tájékoztatást arról, hogy hogyan használják fel az adatokat, illetve – különösen az Apple esetében – a felhasználóknak alig vagy nagyon nehezen van módjuk arra, hogy az adataik felett rendelkezhessenek.

Bár a bírságok magyar szemmel nézve talán súlyosnak tűnnek, a The Verge újságírója joggal jegyzi meg, hogy ezek az összegek alig láthatóak az Apple és a Google költségvetésében, ugyanis az előbbinek az elmúlt negyedévben 83,4 milliárd, utóbbinak 65,1 milliárd dollár volt az árbevétele.

Az érintettek fellebbeztek a korábbi döntés ellen, feltehetően ebben az esetben is így lesz.

Azóta történt

Előzmények