Minden eddiginél gazdagabb az Apple – esnek a részvényárak

Az Apple tegnap bejelentette a legutóbbi üzleti negyedév eredményeit, ám hiába ez történetének legjobb negyedéve, a statisztikákból olyan trendek olvashatóak ki, amelyek nem tetszenek a befektetőknek, így a nyitás előtt várakozások szerint közel 10 százalékot esnek a részvényárak.

A jelentésből kiderül, hogy a december 29-én zárult negyedévben 54,5 milliárdos árbevétel mellett a profit 13,1 milliárd dollár. Ez azt jelenti, hogy a bevétel jelentősen meghaladja az egy évvel korábbi 46,3 milliárd dollárt, ám a profit gyakorlatilag pontosan ugyanannyi. A vállalat hetente 4,2 milliárd dollárt (kb. 900 milliárd forintot) keresett, szemben az egy évvel korábbi 3,3 milliárddal.

Az iPhone-ok eladása is rekordot döntött, a 2011-ben eladott 37 millió készülékkel szemben tavaly 47,8 milliót adtak el az adott negyedévben. Nőtt az iPadek eladása is (22,9/15,4 millió darab). A Mac számítógépekből kevesebb fogyott (4,1/5,2 millió darab), csakúgy, mint az iPodokból (12,7/15,4 millió darab).

apple

A befektetői csalódást több tényező okozza. Egyrészt az új iPhone a várakozások alatt teljesített, nem érték el a várt 50 millió eladott darabot, márpedig ez a cég vezető terméke, bevételei felét ez a készülék termeli. Azt sem vették jó néven, hogy az iPad-eladás ugyan nőtt, de várhatóan lassul a növekedés üteme. Mindez szakértők szerint azt jelzi, hogy az Apple dominanciája elolvadóban a versenytársakkal szemben, ugyanis már az előző két negyedévben sem érték el azt a forgalmat, melyet előre jeleztek. Azt pedig különösen aggasztónak tartják, hogy a profit az eladás növekedése ellenére stagnál, a bruttó árrés 44,7 százalékról 38,6 százalékra esett. A részvények árának esése tovább erősítette a cégérték, a piaci kapitalizáció csökkenését, az Apple a szeptemberi rekordérték óta 227 milliárd dollárral ér kevesebbet.

Ugyanakkor a cég készpénzállománya elképesztő mértékűre nőtt: egy negyedév alatt 16,2 milliárddal szaporodott a cash, így jelenleg 137,1 milliárdra van a kasszában – körülbelül ennyi Magyarország GDP-je.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények