Hirdetés

Az Apple társalapítója aggódik a cég jövője miatt

Steve Wozniak, az Apple-ből már több évtizede kilépett társalapító a közelmúltban többször hangot adott annak a véleményének, hogy elégedetlen a vállalat Steve Jobs utáni korszakának jelenségeivel. Most egy újabb interjúban – már sokak által felvetett érvekkel – fejtette ki, hogy félti a fáradságos munkával kialakított cég- és termékjellemzőket.

Wozniak a Bloomberg hírügynökség tudósítójának adott interjújában elmondta, hogy az Apple megőrizte erejét és vezető szerepét a fogyasztói elektronika piacán az új kihívások (mobil eszközök, tabletek) időszakában is, még mindig piacdiktálónak számít. Ahogy kifejtette: a versenytársaknak, mint például a Google vagy az Amazon szintén vannak kiváló ötleteik, ám a piaci áttöréshez szükséges, hogy a cég maga mellett tudja a hűséges felhasználók egy bizonyos, kritikus tömegét, és ebben az Apple nagyon jó, képesek új eszközökkel új trendeket meghatározni.

Hirdetés

Ugyanakkor – a főként az Apple valóban forradalminak számító eszközei által megnyitott – új piacokon Steve Jobs 2011-es halála óta az új vezetés még nem bizonyított az egyre élesebb versenyben, mondja Wozniak, és érdemes figyelni azokra az adatokra – pl. a részvényárak tavaly ősszel megindult esése –, melyek arra utalnak, hogy Tim Cook vezérigazgatónak a korábbiakhoz hasonlóan radikálisan új, piac-meghatározó eszközökkel kell előállnia, ha fenn kívánja tartani a korábbi pályát.

levinson

Wozniak szerint érdemes megfontolni, hogy az Apple ebben a helyzetben némileg változtasson korábbi üzletpolitikáján is, például nyisson némiképp a híresen/hírhedten zárt ökoszisztémán, és engedje a Microsoft vagy az androidos gyártók eszközein is futtatni az iTunes médiakezelő szoftverét, mely e területen szerinte a legjobb. Az egyik korábbi hirdetési kampányra utalva pedig („I’m a Mac and I’m a PC”) kijelentette, hogy ma már egyáltalán nem biztos, hogy a Mac a menő („cool guy”).

Nemrégiben érkeztek hírek egy új Apple-fejlesztésről, egy karóraszerű eszközről, erről Wozniak egy korábbi példa alapján elismerően nyilatkozott, bár hozzátette, hogy mindenképp szükséges lenne a Siri hangfelismerő rendszer továbbfejlesztése, de azt is kifejtette, hogy nem kell kapkodni, a minőségi munkához idő kell, ez a befektetés később mindenképp megtérül (talán a kudarcos Apple-navigációra utalt ezzel).

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények