Jelentősen bővül a MinDig TV csatornakínálata

Október 1-jétől új digitális televíziós csomagot vezet be az Antenna Hungária (AH) – jelentették be ma Budapesten. A 13 új csatornát tartalmazó ajánlat bevezetését az tette lehetővé, hogy idén nyáron a szakhatóság engedélyezte a műsorszóró társaságnak, hogy a korábban a digitális mobiltelevíziózás (DVB-H) számára kijelölt ún. B multiplexet digitális földfelszíni televízióadás sugárzására használja fel.

Hirdetés

Az AH szeptember 30-án kapcsolja le a DVB-H platformot, és másnap annak helyén megkezdi a MinDig TV Extra családi csomag sugárzását. E csomagban – mely a bevezető akció keretében 1990 forintos havi díjért lesz előfizethető – a szabadon fogható 7, valamint a fizetős alapcsomagban megtalálható 10 televíziócsatornán felül a következő programok lesznek elérhetők: Viasat 3, Comedy Central, Universal Channel, Spektrum, History, Sport 1, Sport 2, Minimax, Cartoon Network, PRO4, Prizma TV, Muzsika TV és Dorcel TV. Az ajánlat összesen tehát 30 csatornát tartalmaz, mely kiegészíthető a külön – ugyancsak 1990 forintos havi díjért – megrendelhető HBO-val.

A családi csomag 13 új csatornája a B multiplexen lesz elérhető, ennek lakossági lefedettsége jelenleg 81 százalékos (lásd a mellékelt lefedettségi térképen). Az AH vezérigazgatója, Jean-Francois Fenech a csatornabővítésről szóló budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a lefedettség foghíjait az magyarázza, hogy számos szomszédos ország hozzánk hasonlóan még nem állította le az analóg sugárzást. Szeretnék a lefedettséget mintegy 15 százalékkal javítani, de mivel ez nemzetközi egyeztetések függvénye, ennek menetrendje nehezen tervezhető – tette hozzá.

Közszolgálati multiplex

Az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal megkötött módosított szerződés és az MTVA-val kötött új műsorterjesztési szerződés – ún. FlexMux Szerződés – alapján az AH október 1-jétől közszolgálati multiplexet alakít ki az A multiplexen. Ennek részeként az A multiplexről a C multiplexre költözik a TV2, az RTL Klub, az euronews, a HírTV, az ATV, a SportKlub, az Info Channel és a NeoFM, míg a Duna TV és a Duna 2 programok az eddigi C multiplex helyett az A multiplexen lesznek foghatók. Az új szerződés lehetővé teszi a statisztikus multiplexálás bevezetését a közszolgálati adóknak kijelölt A multiplexen, mely a sávszélesség dinamikus elosztásával a jelenleginél jobb képminőséget biztosít az összes csatornán.

Ezzel párhuzamosan négy régióban (Budapest, Karancs-Salgótarján, Békéscsaba és Vasvár) sor kerül az A és B multiplexek frekvenciáinak felcserélésére. Ezekben a körzetekben a közszolgálati csatornák október 1-jétől a 38-as csatornán (610 MHz) lesznek elérhetők, illetve Budapest körzetében az A multiplex effektív kisugárzott teljesítménye (max. ERP) 100 kW-ra emelkedik.

A MinDig TV szolgáltatás jelenleg a lakosság 95 százalékát éri el, ezt a mutatót az AH az év végére három új, nagy teljesítményű adó üzembe állításával 97 százalékra tervezi növelni. A gerincadókon kívül a vállalat számos kisebb teljesítményű átjátszóadó elindítását is tervezi, aminek köszönhetően a DVB-T telephelyek száma az év végére megduplázódik, a digitális lefedettség pedig eléri a jelenlegi analóg m1 program lefedettségi értékét – közölték.

Jövőre átállunk?

Jean-Francois Fenech az analóg lekapcsolással kapcsolatban elmondta: noha még mindig számos nyitott kérdés maradt, az AH úgy számol, hogy erre jövőre sor fog kerülni. A két kereskedelmi televízió analóg műsorszórási koncessziója 2012. július 9-én lejár, ésszerű lenne ezt a dátumot kijelölni az átállásra – mondta a vezérigazgató, hozzátéve, hogy a társaság a maga részéről készen áll a váltásra.

Az AH becslései szerint ma körülbelül 750 ezer magyarországi háztartásban van olyan televíziókészülék vagy dekóder, amely alkalmas a MinDig TV vételére. A szolgáltatást használók számát jelenleg 250 ezerre taksálják, ebből az előfizetők száma 37 ezer. A vállalat úgy számol, hogy az idei karácsonyi szezonban 40-50 százalékkal bővül mind a szabadon fogható, mind a fizetős szolgáltatás használóinak száma. A növekedést a készülékek árának csökkenése táplálhatja: a várakozások szerint a dekóderek átlagára 10 ezer, míg az integrált televíziók átlagára 100 ezer forint alá eshet az év végéig.

Azóta történt

Előzmények