Tovább javulnak a MinDig TV vételi lehetőségei

Az MTVA-val kötött új műsorterjesztési szerződés alapján – amint arról a múlt héten már beszámoltunk – az Antenna Hungária Zrt. szeptember 30-án közszolgálati multiplexet alakít ki a digitális földfelszíni televíziós hálózat A jelű multiplexén. A Duna és a Duna 2 programok az eddigi C multiplex helyett az A multiplexre kerülnek át, ezáltal a Duna Televízió, a Magyar Televízió és a Magyar Rádió műsorai októbertől közös multiplexen találhatók meg. Mostantól az összes közszolgálati műsor egy frekvenciáról érhető el, így nem fordulhat elő, hogy csak az egyik vagy a másik köztelevízió műsora látható.

Hirdetés

A Duna programja hagyományos felbontásban lesz látható, ugyanakkor a Duna II Autonómiát felváltó Duna 2 nagy felbontásra (HD) vált. A Magyar Rádió műsorai eddig csak tesztjelleggel voltak elérhetőek a MinDig TV kínálatában, mostantól állandó szerződéses alapon lesznek jelen a digitális földfelszíni platformon. A közszolgálati multiplex létrehozásával párhuzamosan a következő csatornák az A multiplexről a C multiplexre költöznek: TV2, RTL Klub, euronews, HírTV, ATV, SportKlub, Info Channel és NeoFM.

Az új szerződés lehetővé teszi az MTVA számára statisztikus multiplexálás bevezetését az A multiplexen, ami hozzájárul a képminőség javulásához, miközben a felszabaduló sávszélességet fel lehet használni a vételi lehetőségek javítására. A DVB-T vételi lehetőségeinek és minőségének, valamint a közszolgálati médiaszolgáltatások rugalmasságának javítása érdekében a hálózat egyes paraméterei megváltoznak (a GI – „Guard Interval” – a korábbi 1/8-ról 1/4-re változik) mindhárom DVB-T multiplex vonatkozásában. A változtatást követően a MinDig TV és MinDig TV Extra szolgáltatások vételi lehetőségei tovább javulnak: egyes helyeken, ahol korábban kizárólag tetőantennás vétellel lehetett venni a digitális földfelszíni televíziós adásokat, most előfordulhat, hogy kültéri, ablak mellé helyezett antenna vagy szobaantenna is elegendő lehet a stabil vételhez. A leglátványosabb javulás a vételi viszonyokban az Alföldön és a Kisalföldön várható – közölte az Antenna Hungária.

Négy régióban – Budapest, Karancs-Salgótarján, Békéscsaba és Vasvár – sor kerül az A és B multiplexek frekvenciáinak felcserélésére. Ezekben a körzetekben a közszolgálati csatornák a 38-as csatornán (610 MHz) lesznek elérhetők, mely szintén a könnyebb vételt teszi lehetővé. Budapest körzetében az A multiplex effektív kisugárzott teljesítménye 100 kW-ra emelkedik, így mostantól olyan helyen is érdemes megkísérelni a régióban a vételt, ahol ez eddig nem volt lehetséges.

A fenti módosítások mellett szeptember végén az Antenna Hungária megkezdi a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által digitális földfelszíni televíziózás számára idén nyáron felszabadított B multiplexen is a televíziós sugárzást: ezen szeptember 30-tól az új MinDig TV Extra családi csomag lesz fogható. A fenti változások mindegyike szeptember 30-án – a 9.30-tól végzett átállítási munkák befejezését követően – déli 12 órától lép életbe.

A szolgáltatást használóknál ekkortól szükség lehet a készülékek áthangolására. Az Antenna Hungária szerint minden esetben a vevődekóder vagy a tévékészülék használati utasítása vagy a képernyőn megjelenő tájékoztató felirat előírása szerint kell majd eljárni, de a sokféle készüléktípus miatt minden esetben eltérő lehet a teendő. Sok készülék automatikusan elvégzi az újrahangolást, más készülékek csak felkínálják ezt a lehetőséget, a készülékek egy részénél viszont manuálisan kell majd elindítani az automatikus újrahangolást. Minden olyan esetben, ahol a vevőkészülék a változtatásokat követően nem rendeltetésszerűen működik, érdemes a „Gyári beállítások visszaállítása”, majd a „Készülék behangolása” lépéseket elvégezni – tanácsolja a társaság.

Azóta történt

Előzmények