Orbán Viktor személyesen lobbizik az Alibabánál

A világ egyik legdinamikusabban növekvő vállalata keres helyet magának Európában: a kegyeiért több ország is versenyezik.

A Jutarjni Vijesti horvát lap számolt be arról tegnapelőtt, hogy a globális terjeszkedésbe fogott óriási kínai webáruház, az Alibaba európai projektjében szerepel egy elosztóközpont felállítása is, és ezért a befektetésért régiónkban hatalmas a versenyfutás. A zágrábi gazdasági minisztérium megerősítette, hogy a kínai vállalat felvette velük a kapcsolatot, és már egyeztettek is.

Ugyanakkor jelenleg még semmi biztosat nem lehet tudni, mivel a versenyben Horvátország legnagyobb ellenfele Magyarország, és úgy tudják, Orbán Viktor ez ügyben személyesen fogadta az Alibaba küldöttségét – szóba került még Szerbia, sőt Bulgária is, de pl. Szerbiával szemben az előzőekben említett két ország nagy előnye fekvése mellett többek között az uniós tagság is.

Horvátország legnagyobb ütőkártyája a tárgyalások során az lehet, hogy Zadar különösen jó infrastrukturális adottságokkal rendelkezik: központi elhelyezkedés, repülőtér, a vasúti, a közúti, a tengeri megközelíthetőség lehetősége és magas színvonala: a kormány a Crno elnevezésű gazdasági zónában egy négyszáz hektáros területet tudna felajánlani az Alibabának.

Azóta történt

Előzmények