AI-védelmet kapnak a művészek Hollywoodtól

Sikeres megállapodást kötött a SAG-AFTRA a nagy kiadókkal, így Hollywood többek között AI-védelmet ad a művészeknek, színészeknek, szakembereknek.

A SAG-AFTRA képviseletében megállapodtak a nagy stúdiókkal, kiadókkal Hollywood színészei, művészei, médiaszakemberei.

A kísérleti egyezséget a Warner Music Group és a Sony Music Entertainment is aláírta, többek között növelik a fizetéseket és védelmet adnak az AI ellen. Erre azt követően kerül sor, hogy Hollywood és a színek között novemberben már eredmény született, több hónapos sztrájk után.


[+]

A mostani megállapodás 2021-től 2026-is érvényes, a szervezet nagyjából 160 ezer színészt és más szakembert képvisel. Ők mind aggódnak az AI térnyerése miatt, a megbeszélések egyik fő tárgya ez volt. A helyzet a zeneipart is kiemelten érinti az AI-alkotta dalok miatt, gyakori a hozzájárulás, engedély nélkül, internetezők által alkotott dal, ami a művészek hangját használja.

A mostani egyezség keretében hozzájárulásra és előzetes kompenzációra is szükség van, mielőtt egy dal megjelenne, ami egy művész hangjának digitális replikáját használja. Rögzítették: a művész, énekes, jogdíjas művész csak ember lehet. A szervezet szerint a technológia ugyan fokozhatja a kreatív folyamatokat, de a zene alapja az igazi emberi kifejezés és élmény kell legyen.

A megállapodás érintette egyébként a streamingből származó bevételek növelését, az egészségüggyel és nyugdíjjal kapcsolatos témákat is.

Azóta történt

Előzmények