Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ez nekem erősen marketingbullshit szagú. Egy klímába minek különösebb számítási kapacitás meg egyedi chip? Lényegében egy minimális fogyasztású mikrokontroller is elviszi a boltot - még abba is beleférnek a használati szokásokat megtanuló algoritmusok.
Meg ugye hogy a chip egy tized wattot vagy egy milliwattot fogyaszt, az még kerekítési hibának is kicsi maga a klíma fogyasztásához képest. A hőszivattyú energiaspórolást hozó szabályzása meg algoritmizálható, de ahhoz sem kell szuperszámítógép minden készülékbe.
A tej élet, erő, egészség.
-
ViZion
félisten
Jajj, hát Te rágalmazol őket!
Eddig ettek 50 mA-t, most meg 25-öt, ami 50% megtakarítás!
...ez kb. olyan, mint a kék led a PC-be, tudjuk, h attól hűvösebb lesz! Ha ezt is tagadod, akkor valaki bannoljonHold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
Sz.L.
aktív tag
Részükről, inkább az összeszerelés minőségére kellene fókuszálni! Pontosabban arra, hogy melyik országokban gyártat és milyen minőségben.
Üzleti megbízhatóságom adott: Több, mint 15 év PH tagság + régi és új rendszerben csak pozitív értékelések! (Nincs több HSZ, csak PM/PÜ.)
-
Én csak arra gondoltam, PH! szerkesztői gondolkodhatnának is, mielőtt automatikusan átvesznek egy PR cikket csak azért, mert szerepel benne a "chip" szó. Ha tényleg van valami (számítástechnikai) szempontból valódi újdonság, amit mi nem érthetünk, akkor viszont ne épp az maradjon ki a cikkből!
A tej élet, erő, egészség.
-
arnyekxxx
veterán
"Hatalmas"
-
DeFranco
nagyúr
nem a chip fog kevesebbet fogyasztani hanem a vezérlés válik fejlettebbé, ami az egész hóbelevancot vezérli, plusz ígér hosszabb élettartamot is.
én szoktam figyelni hogy hogy működik a klímánk, és volnának ötleteim arra, hogy hol lenne érdemes belenyúlni hogy tartósabb, takarékosabb legyen, már "fülre" is, kicsit máshogy kapcsol üzemmódváltáskor, kicsit máshogy indul, kicsit máshogy áll le, kettővel több szenzort bír a vezérlés kezelni, fejlettebb a célra tartás amikor automata üzemmódban van a klíma, stb. stb.
hamarabb hiszem el, hogy pártízéves tapasztalattal rendelkező szakmérnököknek vannak valid ötletei mint hogy pár internetes ember beírja a gépbe hogy háháhá búsit nem is igaz.
-
De miért kell ehhez ASIC? Miért nem elég valami PLA vagy mikrovezérlő, amit szoftveresen úgy programoznak, ahogy akarnak, majd lesmirglizik a gyári számot és rámatricázzák, hogy dajkín
Én gyártóként is inkább a programozható kommersz alkatrész irányába mennék, mert nem területem az egyedi IC tervezés valamint, ha valamit elcseszek, könnyebb korrigálni és kevesebbet bukni.
Tényleg csak ott van értelme, ahol a vezérlő áramkör fogyasztása számottevő ez egész termékhez képest.[ Szerkesztve ]
Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
vndlczndr
tag
hanem a vezérlés válik fejlettebbé, ami az egész hóbelevancot vezérli, plusz ígér hosszabb élettartamot is.
Ez teljesen jó és tök üdvözendő irány, de nem tudsz olyan (értelmes) split-klíma szabályozó algoritmust mondani, amit nem tudna röhögve elfuttatni egy mezei Cortex-M mag bármilyen random mikrovezérlőbe építve.
A cikk tényleg bullshitnek tűnik.
Szerk.: #8E.Kaufmann megelőzött, de ugyan azt mondjuk[ Szerkesztve ]
ex AtomNyúl
-
-
dchard
veterán
válasz vndlczndr #12 üzenetére
Tipikus Harangi cikk, csak azt nem tudod meg belőle, hogy mi értelme lenne egy klímában a custom chipnek. Forrásból sem derül ki. Én most megfejtem az okot: ha beszarik, nehogy pár dollárért tudjál venni bele és kicserélni. Mondjuk ezt már a mikrokontrollereknél megoldották: hiába veszed meg ugyanazt, ha a szoftver nincs rajta.
Nem vagyok klímás szakember, de azért a saját klímámat meg bírtam javítani, amikor beszart benne a darlington, vagy elfáradt benne a relé, vagy amikor pont a 3 éves gari lejárta után 3 héttel beszartak benne a kondik. Tökömnek kéne custom chipes javíthatatlan klíma.
[ Szerkesztve ]
A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]
-
ViZion
félisten
ez volt a szárítógépünkkel is. Vezérlő panel 60-70k között... majd találtam 28k-ért. Bódottá. Majd mondták, h ez több típusba/márkában van, ezért ez SW nélküli... szerencsére a régit végül 10k-ért javították, nem vezérlő IC baja volt, csak a körítés.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
DeFranco
nagyúr
válasz vndlczndr #12 üzenetére
mindenki költséget csökkent. nem hiszem, hogy csak azért, hogy ráírhassák hogy custom chipes, ezért vállalnák ennek a plusz költségét, akár áremelés mellett is, mert versenyhátrány.
ha tényleg lesz benne custom chip, annak feltételezem meglesz az a funkciója, ami így megvalósítható, vagy ha helyettesíthető olcsóbban, akkor azt fogják tenni és felcímkézik, hogy ez most nagyon custom, és úgy emelnek árat.
ahhoz hogy árat emeljenek nem kell chip, és nem gyártatnának chipet ha nem lenne szükséges, mert nem vállalnák a költségét
a műszaki dolgokhoz nem értek, de a gazadsági oldalhoz egy kicsit igen.
(figyeldmeg: nem azt mondom, hogy a custom chip jó, vagy azt, hogy a projekt valid, csak azt mondom, hogy ex chatedra kijelenteni hogy ez egy xar, nekem kicsit ambiciózus vélemény ennyi infóból)
@arnyekxxx: gondolom akkor a klímánként különböző SEER és SCOP értékek is csak marketingbullshit, a merülőforraló óta nem fejlődött a technika.
OK, akkor hűje vagyok mert mindent meg lehet oldani lyukkártyán és relén, befejeztem.
[ Szerkesztve ]
-
dchard
veterán
"gondolom akkor a klímánként különböző SEER és SCOP értékek is csak marketingbullshit, a merülőforraló óta nem fejlődött a technika."
A technika fejlődött, csak ezek nem elsősorban a vezérléstől javultak, hanem mondjuk a drágább klímában jobb a kompresszor és/vagy az inverter. Számottevő hatásfok javulást ezeken az elemeken lehet elérni, ahogyan korábban már leírták: vezérlési oldalon nem látszik semmi olyan plusz tudás, ami számottevő fogyasztáscsökkenést vagy élettartam növekedést tudna eremdényezni és egy régebbi off-the shelf mikrovezérlővel ne lehetne megoldani.
Mi leírtuk a saját műszakilag alátámasztott érveinket, szerintem egy szakportálon a cikk írójának kéne elénk tárnia, hogy hol van ez a jelentős vezérlésből fakadó javulás, amit senki nem lát, a jelen lévő gépészeti, automatizálási szakemberek sem
[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
ok, ezt elfogadom, nem vitatom (nem is tudnám) annyit írtam, hogy én el tudom képzelni hogy általánosságban a vezérlésen lehet mit fejleszteni (akár új chippel akár nem), illetve annyit, hogy kevésnek érzem az információt ahhoz hogy azt biztosan meg lehessen ítélni, mire is gondolt a cég pontosan és annak mi a realitása.
azt nem írtam, hogy az új chip nélkülözhetetlen, vagy jó lenne mert a) nem értek hozzá b) nincs információm.
-
Én azt tudnám elképzelni egyetlen lehetőségnek, hogy sikerült valami neurális háló alapú vezérlést úgy feltanítani, hogy figyelembe vegyen minden környezeti és telepítési változót és úgy vezérelje pár százalék hatékonyságnövelésért. Na annak tuti kellhet erőforrás
-
ViZion
félisten
válasz E.Kaufmann #19 üzenetére
hmm... a külső hőmérséklethez és esetleg a napelem betápláláshoz igazítani a klímát? Hogy erre nem gondolt senki!
...ohh, de, igen. HA userek biztosan. De ehhez sem kell brutál kapacitás.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
-
válasz E.Kaufmann #19 üzenetére
Lehangollak. Villanybojlernél már sok éve van ilyen.
Aztán amikor párszor elfogy a melegvíz, mert a VerySmartAss™ okostojás a használati szokások alapján nem készült fel rá, hogy te most épp egy órával hamarabb leszel átfázva, akkor így jártál.A tej élet, erő, egészség.
-
-
Green69
csendes tag
Ennek csak egy értelmes magyarázata van.
Nem akarják, hogy olcsón javítható legyen, máshonnan beszerezhető alkatrészekkel.
Ha elromlik (márpedig el fog) akkor vagy megveszik tőlük méregdrágán az alkatrészt, vagy vesznek új klímát.
Persze az eladási áraikat majd alacsonyan tartják, hogy az újat is tőlük vegyék.
Ez első ránézésre még jó is lehetne - olcsó klima-, de a környezetre összességében nagyon káros. -
Sz.L.
aktív tag
-
TeeJay
félisten
Mondjuk gyúrhatnának újabb wifi szabvány támogatásra meg gyárilag beépített wifire minden Daikin klímánál, illetve gyárilag háttérvilágításos Bluetooth távirányítóra.
Ezeknek több értelme lenne.
Jelenleg 18-20ezer körül van egy modul amivel wifizni lehet a klímát és az 2,4GHz N wifit támogat max. Ha egy komolyab chip AX wifi-ig mindent támogatna 2,4 és 5GHz-en is plusz olyan irányítót kapna aminek nem kell a klímára látni elég ha szobán belül van valahol mennyivel jobb lenneMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
Drótszamár
őstag
Nálam nem volt hajlandó felmenni a wifire, csak mikor csináltam neki külön 2,4-es vendéghálót. A smart meg összevont meg faszom tudja milyen 2,4 + 5 ghz-es hálóra nem volt hajlandó csatlakozni, asszem nem is látta az ssid-et.
20 eFt-ért azért lehetne picit fejlettebb már.
( 2b || !2b ) az itt a kérdés...
-
TeeJay
félisten
Azért hogy az új AX-es szolgáltatói eszközökkel sokkal kevesebb gondja legyen csatlakozás létrehozásakor. Mivel klímás vagyok sokszor igaz főleg kínai klímák esetén vért izzadunk hogy 2,4GHz N wifivel össze tudjuk valahogy hozni, ha már egy Telekom AX-es ONT van a tulajnál ott máris állítani kell 2,4GHz-en AX mód off csak N lehet az is 20MHz satöbbi és 1-11csatornák között WPA2 mert WPA3-ra is megfingik a klímában a wifi.
Na pl ezért nem lenne rossz ha 2,4 és 5GHz AX-et is támogatna akkor talán egyszerűbb és stabilabb lenneMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
dchard
veterán
Ennek semmi köze az N technikához, hogy szar minőségű chipet raknak bele a gyártók. A szolgáltatói eszközök alapból N+AX módban mennek, ha erre nem tud csatlakozni a klíma N-es wifije, meg nem bírja az európai csatorna kiosztást, az nem az N-es wifi hibája, és az AX sem fogja megoldani, AX-en sem lesz 12-13-as csatorna.
-
dabadab
titán
A Daikinok kültérije már most is méri a hőmérsékletet meg a páratartalmat (és jó eséllyel nem hobbiból csinálja ezt), szóval ez megy ASIC nélkül is A napelemes betápláláshoz passzintással meg inkább az a probléma, hogy nem tudok arról, hogy lenne erre bármiféle szabványos interface, amin keresztül a napelem, a klíma, a mosógép, a bojler meg a villanyrollertöltő meg tudnák beszélni, hogy most akkor hogyan legyen az áramhasználat.
DRM is theft
-
Sz.L.
aktív tag
Bízom benne, hogy nem lesz alap a WIFI modul, mert nem szívesen fizetnék olyanért felárat, amit nem használok.
Nyáron az egyik ismerősöm kért, hogy próbáljam beállítani a klímáját, mert amióta a Telekom új modemet adott neki, azóta nem megy. Korábban telefonos appon keresztül simán irányította. Sehogy sem akartak kommunikálni egymással (a modem és a klíma). Végül vittem neki egy régebbi TP-link router-t, bekötöttem a modem után és arra tettem rá a klímát (wifi-n). Tökéletesen működik!
[ Szerkesztve ]
Üzleti megbízhatóságom adott: Több, mint 15 év PH tagság + régi és új rendszerben csak pozitív értékelések! (Nincs több HSZ, csak PM/PÜ.)
-
Nem kell lekapcsolni, elég, ha külön néven van, mint az 5GHz-s háló, a Band steering-et amúgy se komálja más eszköz se. Én olyan dolgok miatt preferálnám az AX-et, mint pl beamforming, meg a kisebb késleltetés, ami pl IoT-nél is jól jöhet, nem csak VoIP-nál. Amúgy az nem feltétlen baj, hogy csak 2.4 GHz.
[ Szerkesztve ]
-
TeeJay
félisten
Az a baj hogy pár dollár lenne az hogy minden klímába legyen wifi. Nem halnának bele a gyártók főleg hogy most legtöbb 2,4GHz N wifit rak bele ami filléres tétel.
Kínai klímák nagyrészében van már alapból klíma csak azok meg nem sokat érnek mert annyira gyengék meg instabil szoftver hogy már az csoda ha sikerül működésre bírni és semmi sem garantálja hogy 1hét múlva is menni fog nem kell áramtalanítani és egyebek.
Daikin wifije legalább betonstabil. Augusztusban vettem magamnak 2 modult mindkét klímába és még 1x sem volt olyan hogy telefonról ne tudtam volna irányítani.
Unokatesómnak 4-et raktam be mind a 4 Daikin klímájába viszont nála már iphone telefon miatt szívás volt, sehogy nem akart csatlakozni wifireMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
AUX Delta wifi is betonstabil OpenWRT alapú AP-n lógva, csak ez a felhős vezérlés nem gyün be (lassú és időnként elfelejti az app a bejelentkezést). Valamit állítólag lehet mókolni, hogy a HomeAssistant is kezelje (gugli kulcsszavak: BroadLink, R-Cool), de konténeres változattal nem működik.
-
ViZion
félisten
Nekem a nagynevű Midea lett felrakva... Ha akartok app-al szívni, akkor próbáljátok ki!
Szerencsére van működő HA integráció, appot töröltem is, de igazán a távirányító sem kell. ALED-et lehalványítottam, a csipogó kibelezéséhez jobban szét kellene szednem, várom, h lejárjon a gari...Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
Sz.L.
aktív tag
Nekem is Daikin klímáim vannak. Nem egyszerre lettek telepítve, de nem volt kérdés számomra, hogy a második is Daikin lesz. Az összeszerelés minőségével nem vagyok kibékülve. Az egyik "Silent" (fenyőfás) módban kerregett. Egy adag zsír segített rajta.
A másik kültéri egységén zörög a burkolat. Ennél apró dizájn probléma is közbeszólhatott. A csavarok nem megfelelő pontokon vannak. Megoldottam, de azért na!
A legfontosabb, hogy működés szempontjából iszonyatosan stabilak és megbízhatóak. Az egyik már ~10 éve üzemel. Jó döntés volt!
[ Szerkesztve ]
-
Cégnél az összes Daikin beltéri hőmérőjét ki kellett húznunk a házon kívülre, mert alapból okosan valamelyik sarokba dugták, ahol még véletlenül sem mozog a levegő.
És kb. az összes mennyezeti (külső vagy plafonba épített) fan-coil ventillátor motorja már szétment a kiegyensúlyozatlanság miatt. Először csak rezonál az egész ház valamelyik fokozaton, aztán egyre hangosabb, végül megadja magát.
Ennyit a prémium minőségről.A tej élet, erő, egészség.
-
TeeJay
félisten
Nem zsír kell neki hanem WD40 PTFE spray mivel gumi"csapágy"-ban fut a tengely és ha használva van a por belegyűlik és takarítani kell. Ez tök normális, ennyi legyen a legnagyobb baj ami Daikin klímával van.
A wifije tökéletes és stabilMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
-
dchard
veterán
17 éve megy a "Coolstar" márkájú, legolcsóbb 50 ezer Forintos ElectroWorld-ös klímám. 10 év után kapott egy új indító kondit (megelőzési jelleggel), 13 év után meg egy új relét és darlingtont összesen kb. 1000 Forintért. Hogy hogyan került bele Toshiba kompresszor, az továbbra is rejtély
-
ViZion
félisten
~2003-4 nyarán vett Dimarson is műXik még, egyszer volt gáz töltve, tavasszal kicsit rendbeszedtem. A műanyagok töredeznek, fűteni nem nagyon tud, de hűteni még igen. Mondjuk ebben nincs ilyen fancy chip még.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
TeeJay
félisten
17éves gép még vélhetően on/off-os az menni is fog még ugyanennyit. 16-18éves korukra szokott amúgy is kimúlni az indító kondi ami olcsón cserélhető.
Ha hűtőközeg nem megy el örökélet+1nap
Cserébe hangosak és sokat fogyasztanak de olyan hideget durrant hogy vacogsz alatta.Toshiba kompresszor meg úgy kerül bele hogy vagy kínai vagy Toshiba van mivel csak ők gyártanak maguknak, minden más gyártó made in china kompresszort rak bele még Daikin is csak ott is van jobb minőségű meg gyenge gagyi a whirlpool-ba
Egy jó tanács, le ne cseréld inverteresre mert azok jó ha 8évet bírnakNéha a 4utas szelep miatt tényleg egy pár fűtés-hűtés váltást érdemes megjáratni de ezt leszámítva 20éves klímát is mostam már és mai napig ment gyönyörűen
[ Szerkesztve ]
Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
dchard
veterán
Ja, full on-off, amíg a kompresszor meg nem hal, bármit meg tudok rajta javítani. Szerencsére csak 15nm2-t hűt, nincs túlterhelve, minden évben megkapja a gonoskodást, 2-3 perc után 3-4 fokos levegő jön ki belőle, a párát gyorsan kiszedi
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Ukrajnai háború
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Friss szettet kapott az iPad Mini (2024)
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Google Pixel topik
- Xbox Series X|S
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- További aktív témák...
- Apple Watch Ultra 2 49mm Esim, Kártyafüggetlen 36 hónap Garancia, 2db vásárlása estén további
- Samsung Galaxy S22 Ultra 512Gb Dual, Kártyafüggetlen, 6 hónap Garancia
- Eladó Komplett buildem GARANCIÁLIS szinte vadonat új!
- Apple Watch Series 9 45mm, Stainless Steel, Ezüst, Emag Garancia
- Apple iPhone 16 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 36 hónap Garancia, 2db vásárlása estén további
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest