A UPC priorizál, a többiek egyelőre nem

Hirdetés

Nemrég beszámoltunk róla, hogy Magyarországon először a UPC vezeti be az internetes adatforgalom alkalmazásszintű priorizálását, amely külföldön egyre inkább bevett gyakorlattá kezd válni. Ez azt jelenti, hogy forgalmi csúcsidőben a legtöbbek által használt alkalmazásoknak – mint amilyen a böngészés vagy a levelezés – biztosítanak elsőbbséget a nagy sávszélességet lefoglaló fájlcserélőkkel szemben. Ilyenkor előfordulhat, hogy a p2p-sebesség jelentősen lassul. A UPC egyelőre teszteli a hálózatmenedzselő rendszert, amelynek éles bevetése júliussal kezdődhet meg – ekkorra finomítják a sávszélesség-kezelés módszerét is, amely miatt az utóbbi hetekben a chello-ügyfelek számos fórumon panaszkodtak.

A többi nagy hazai szolgáltató jelenleg nem alkalmaz hasonló eljárást, bár óvatos nyilatkozataik nem zárják ki a priorizálás jövőbeni bevezetését. A T-Online megkeresésünkre lakonikusan csak annyit válaszolt, hogy egyelőre nem tervezik ilyen hálózatmenedzsment alkalmazását.

A második legnagyobb vezetékes szolgáltató, a HTCC Csoport – mely magában foglalja a korábbi Invitelt, a Hungarotelt és a Pantelt – automatikus, minden előfizetőre kiterjesztett formában ugyan nem, de szolgáltatásként elképzelhetőnek tartja sávszélesség-kezelést. „Alapvetően minden hálózatban az eszközök közötti kommunikáció során vannak prioritások, véleményünk szerint azonban ezek az ügyfeleket nem érinthetik hátrányosan. Ennek megfelelően nem szerepel a cégcsoport terveiben olyan priorizálás bevezetése, melynek folytán a sokat letöltő ügyfeleket hátrányosan különböztetnénk meg. Amennyiben bevezetésre kerül ilyen priorizálás, akkor az szolgáltatásként valósul meg, tehát alapvetően az ügyfél döntheti majd el, hogy egyes funkciók (például letöltés, böngészés, IP-alapú beszélgetés) során melyekhez szeretne biztos sávszélességet” – mondja Zsembery György marketingvezérigazgató-helyettes.

A UPC és a T-Kábel mellett a kábeles szolgáltatási piac harmadik legnagyobb szereplője, a több mint 200 ezer előfizetővel rendelkező FiberNet Kommunikációs Zrt. hosszabb távon szintén nem zárja ki az ilyen jellegű hálózatmenedzselés alkalmazását, de – amint Garai Ágnes PR-menedzser lapunknak elmondta – „rövid távú fejlesztési terveink között nem szerepel az adatforgalom alkalmazásszintű priorizálásának bevezetése.”

Azóta történt

Előzmények