Hirdetés

Több mint 1,1 millió széles sávú előfizetés Magyarországon

Hirdetés

Májusban több mint 2,1 százalékkal nőtt a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) gyorsjelentésében szerepeltetett szolgáltatók széles sávú internet-hozzáféréseinek száma. A hagyományos telefonvonalon broadband internetszolgáltatásra, azaz xDSL-re előfizetők száma 2,12 százalékkal, 683 ezerre, a négy legnagyobb kábelmodemes szolgáltató ügyfeleinek a száma pedig 2,13 százalékkal, közel 344 ezerre nőtt – derül ki a ma publikált havi statisztikából.

Az öt egykori monopolszolgáltató (Emitel, Hungarotel, Invitel, Magyar Telekom és Monortel), valamint a vezető alternatív szolgáltatók (PanTel, Tele2, GTS Datanet, eTel) és a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok (UPC, T-Kábel, Fibernet, EMKTV) önkéntes adatközlésére épülő gyorsjelentés szerint a széles sávú hozzáférések száma május végén 1 millió 28 ezer volt (április végén 1 millió 6 ezer). Mivel a jelentésben szereplő négy legnagyobb kábeltelevíziós szolgáltató részesedése a teljes kábelmodemes piacon 75-80 százalék körüli, a vezeték nélküli hozzáféréseket nem számolva a teljes magyarországi előfizetésszám meghaladja az 1,1 milliót.

Az internet-hozzáférések szaporodása mellett májusban folytatódott a bekapcsolt vezetékestelefon-vonalak számának csökkenése is. A vonalak száma több mint 11 ezerrel, 3,315 millióra csökkent. A kezdeményezett hívások időtartama májusban 710 millió perc volt, azaz 6,44 százalékkal többet telefonáltunk, mint áprilisban. Nőtt az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama is, az áprilisi 200,5 percről 214,1 percre, míg a kezdeményezett hívások átlagos időtartama 3,07 percről 3,06 percre csökkent. A közvetítőválasztást igénybevevők száma az előző hónaphoz képest 1 százalékkal, 824 ezerre csökkent. Az előfizetők az áprilisi 11,88 százalék után májusban a hívások 12,51 százalékát kezdeményezték közvetítőválasztáson keresztül, és összesen 89 millió percet telefonáltak így az áprilisi 79 millió perc után.

Májusban az előfizetők 6431 földrajzi számot hordoztak, így a 2004 januárja óta más szolgáltatóhoz átvitt vezetékes számok száma összesen 203 429-re emelkedett – áll az NHH-jelentésben.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények