A Symantec felvásárolja a Veritast

A számítógépes biztonsági szoftvereket gyártó Symantec tegnap bejelentette, hogy felvásárolja az adatkezelési és -mentési megoldásokat fejlesztő Veritas Software-t. Az ügylet révén a világ negyedik legnagyobb szoftvergyártó vállalata jön létre.

A részvénycserés felvásárlást követően – melynek értéke a bejelentés idején 13,5 milliárd dollár volt – az egyesült vállalat Symantec néven folytatja a működését. A cég elnök-vezérigazgatója John Thompson, a Symantec első embere marad, míg Gary Bloom, a Veritas jelenlegi vezetője alelnökként és az igazgatótanács elnökeként vesz részt a közös munkában.

Thompson hosszú ideje hangsúlyozta, hogy vállalatát a felhasználói vírusirtó és biztonsági megoldások egyik vezető szállítójából a világ legnagyobb vállalati IT-biztonsági szoftvercégévé kívánja változtatni. A Veritas felvásárlásával a cég portfóliója jelentősen bővül, a felhasználási terület az otthoni számítógépektől egészen a nagy vállalati adatközpontokig terjed majd. A Symantec közleménye szerint az ügyfelek egyszerűbb megoldásokat várnak kevesebb gyártótól, a biztonság és az adatkezelés összeolvasztása pedig evidens.

Azonban a piac nem feltétlenül gondolja így. Sokan teszik fel a kérdést: a biztonsági szoftverek dinamikusan bővülő piacán vezető Symantecnek miért van szüksége egy jóval visszafogottabb növekedést mutató vállalatra. Többen kételkednek abban is, hogy a nagyszabású egyesülés levezénylése problémamentes lesz. A Symantec már hibázott néhány korábbi felvásárlásával. A 2000-ben mintegy 975 millió dollárért megszerzett – tűzfal-, VPN- és behatolás-érzékelő megoldásokat fejlesztő – Axent Technologies termékei például gyakorlatilag nyomtalanul felszívódtak az integrációt követően.

A kételyeket tükrözi, hogy a Symantec-papírok 8,5 százalékkal, míg a Veritas-részvények 1,2 százalékkal estek vissza a bejelentést követően, ami rövid idő alatt közel 1 milliárd dollárral csökkentette az akvizíció értékét.

Az egyesült vállalat éves árbevétele a várakozások szerint 5 milliárd dollár körül lesz. Ennél nagyobb forgalmat a független szoftvergyártók közül csupán a Microsoft, az Oracle és az SAP tud felmutatni.

Azóta történt

Előzmények