Microsoft: mától kötelező az eredetvizsgálat

A mai naptól kezdve csupán a legális Windowszal rendelkező felhasználók érhetik el a Microsoft letöltőközpontjának szolgáltatásait. A lépéssel véget ért a az „Eredeti Windows - Valódi Előny” (Windows Genuine Advantage) nevű program tesztje, és elindult az éles üzem.

Az illegális szoftverhasználat visszaszorítását célzó – és a legális felhasználólat jutalmazó – kezdeményezést tavaly ősszel indította el és idén februárban terjesztette ki Magyarországra is szoftvervállalat, amely szerint ma nagyjából minden harmadik Windows kalózmásolat. Ennek részeként a felhasználók önkéntes alapon ellenőrizhették operációs rendszerük eredetiségét. A teszt elvégzésére különféle kedvezmények és ingyenes szoftverek – például a Photo Story 3 – ígéretével igyekezett ösztönözni a cég.

A mai naptól azonban az ellenőrzés kötelezővé válik, és a letöltőközpontban felkínált frissítések és kiegészítések már csak a legális Windowszal rendelkező felhasználók számára lesznek elérhetők, miközben a kedvezményes ajánlatok köre bővült. Jelenleg a Photo Story 3 for Windows egyszerű képszerkesztő program és a Windows Movie Maker 2 mellett a hazai leányvállalat a Virusbuster egy évig használható változatát kínálja fel otthoni felhasználóknak. A biztonsági frissítéseket ugyanakkor nem érinti a szigorítás, azok továbbra is mindenki számára elérhetőek maradnak a letöltőközponton vagy az automatikus frissítés funkción keresztül.

Akik megbuknak a teszten, kétféle módon legalizálhatják operációs rendszerüket. Azok, akik számlával együtt elküldik a vállalatnak a CD-t – bizonyítva, hogy simlis kereskedők áldozatai váltak –, egy kérdőív kitöltése után térítésmentesen juthatnak eredeti Windowshoz, míg akik nem tudnak felmutatni lemezt, de hajlandók a kérdőívet kitölteni, kedvezményesnek mondott, valójában azonban az OEM-verziókéhoz szabott áron – a Home Edition esetében 94, a Professional esetében pedig 141 euróért – juthatnak hozzá a szoftverhez. (Az Egyesült Államokban ilyen esetben 99, illetve 149 dollárt kell fizetni.)

Egyszerűen kijátszható

Amint arról korábban beszámoltunk, májusban egy szabadúszó indiai biztonsági szakértő egy olyan hibát fedezett fel az ellenőrzési folyamatban, mellyel megkerülhető a lebukás. A módszer rendkívül egyszerű: ha egy Mozilla- vagy Firefox-alapú böngészővel jutunk el a letöltőközpontba, az online vizsgálat a Microsoft Internet Explorerben használt ActiveX-vezérlők hiánya miatt nem működik, ezért az oldal egy GenuineCheck.exe nevű fájl futtatását, majd az az által generált kód megadását kéri. Ha a programot egy legális operációs rendszerrel működő számítógépen futtatják le, az érvényes kód más gépek igazolására is felhasználható, függetlenül attól, hogy azokon jogtiszta vagy kalóz Windows található.

A Microsoft akkor elismerte, hogy ezzel az egyszerű módszerrel kijátszható az ellenőrzés, mégsem változtatott a procedúrán. Mégpedig azért, mert a program által generált kód rövid ideig használható csak, ezért csupán kevesen tudják így becsapni a rendszert – arra például nincs idő, hogy az interneten nyilvánosságra hozzák a számsort.

Azóta történt

Előzmények