A használt berendezések felvásárlásával kerülgeti az USA korlátozásait Kína

Emellett az SMIC-nek még a holland ASML-lel is sikerül meghosszabbítania egy 2018-ban kötött üzletet.

Szeptember végén írtunk arról, hogy az USA Kína saját chipgyártóját is elszakítja a kínai cégektől, és ez a tervezet ténylegesen életbe is lépet. Ennek lassan megfigyelhető hatásai vannak a piacra, ugyanis a Nikkei Asia friss riportja szerint a használt, chipgyártáshoz való berendezések ára növekedésnek indult, mivel Kína ezek felvásárlásával próbálja a szankciókat kikerülni.

A japán chipgyártók által leselejtezett berendezések árán ez a változás meg is látszik. A szóban forgó piac kereskedői szerint a használt eszközök átlagosan akár 20%-kal is drágábbak lehetnek az előző évhez viszonyítva, de a fontosabb berendezések, például a litográfiai eszközök esetében az áremelkedés háromszoros szintet is elérhet. Egy Mitsubishi UFJ Lease & Finance-nál dolgozó forrás szerint a megvásárolt berendezése 90%-a Kínában köt ki. Sőt, a Nikkei Asia egy forrásától azt is megtudta, hogy a kínai chipgyártók akkor is megvásárolják az elérhető berendezéseke, ha azokat nem feltétlenül használják fel.

Kína egyébként nemcsak a japán piacon aktivizálta magát, a Bloomberg korábbi riportja szerint más országok, köztük Dél-Korea és Tajvan használt piaca is célpont, és a legutóbbi adatok szerint már majdnem 32 milliárd dollárnyi értékű berendezést vásároltak fel.

Az új berendezések tekintetében sincs kiemelkedően nagy hatalma az USA-nak, ugyanis a kínai SMIC az idei év végéig meghosszabbította az ASML-lel, eredetileg 2018-ban kötött, 2020-as esztendővégéig tartó megállapodását. Ez még DUV litográfiát alkalmazó berendezésekre vonatkozik, és 1,2 milliárd dollárt korábban már kifizetett az SMIC az üzlet kapcsán.

Nemrég az NSCAI (U.S. National Security Commission on Artificial Intelligence) azt javasolta az Egyesült Államoknak, hogy működjenek együtt Hollandiával és Japánnal is, amelynek keretében az említett két ország is speciális export licenchez köthetné a kínai igények kiszolgálását a chipgyártás szempontjából elengedhetetlenül fontos berendezések kapcsán.

Azóta történt