Hirdetés

Az amerikai űrhaderő egyik parancsnoka Kínától tart

Növekvő kínai fenyegetésre figyelmeztet David Thompson, aki szerint az ázsiai ország az űrben megelőzheti az amerikai hadsereget.

A The Washington Times tudósítása szerint David Thompson tábornok, az idén kétéves amerikai űrhaderő műveleti másodparancsnoka úgy látja, hogy Washingtonnak erőteljesen fel kell gyorsítania a kritikus új technológiák telepítését, ha szeretné megtartani az előnyét a jövőbeni űrbeli hadviselés területén.

Mindazonáltal leszögezte: jó hír, hogy az amerikai védelmi minisztérium legújabb haderőneme ígéretesen halad a kulcsfontosságú katonai komponensek telepítésének felgyorsításával, amelyekkel szembeszállhat Kína gyorsan növekvőnek ítélt képességeivel, beleértve az amerikai műholdak megtámadásának képességét.

Thompson tábornok exkluzív interjút adott a lapnak, számos egyéb témát is érintve. Kiemelte a többi között, hogy az amerikai űrhaderővel kapcsolatban a kongresszusi politikai megosztottságnak nem tulajdonít nagy jelentőséget. Mint mondta, a Donald Trump előző amerikai elnök által 2019-ben újonnan létrehozott űrhaderőt a republikánusok általánosságban támogatják, de a demokrata párti politikusok körében továbbra is éles bírálatokat vált ki. Egyes demokraták még az űrhaderő megszüntetését is követelik, mondván, hogy ez az űr „militarizálását” szolgálja, ez azonban Thompson szerint nem több, mint azok a viták, amelyek a légierő kapcsán már sok évtizede zajlanak.

Az interjúban Thompson hangsúlyozta, hogy a következő évtized kulcsfontosságú lesz, mivel Kína és Oroszország egyre hatékonyabb űrvédelmi képességekre tesz szert. Szerinte a következő években eldől, hogy az Egyesült Államok meg tudja-e tartani azt a versenyelőnyt, amelyet kiépített, mielőtt még Kína képességei drámaian megnőnek: „A 2020-as évtizedről beszélünk. Ebben a kiemelt időszakban kell jelentős előrelépést elérnünk az űrben. [a kínaiak] Szorosan figyelemmel kísérik, hogy mit csinálunk az űrben, és leutánozzák” – emelte ki a tábornok. Thompson szerint Kína dinamizmusát és az USA lemaradását ékesen bizonyítja, hogy a kínai hadsereg hamarosan várhatóan fele annyi idő alatt vezet be egy új technológiát az űrhadviselésben, mint az amerikaiak.

Az amerikai légierő egyik friss jelentése közben arra mutat rá: a kínai néphadsereg jelenleg űrhadviselési fegyverek egész arzenálját építi ki és telepíti, többek között műholdak lelövésére alkalmas rakétákat és más kiberfegyvereket, amelyeket arra terveztek, hogy az űr irányítása segítségével földi uralmukat erősítsék. Thompson is kitért arra, hogy tudomása szerint a kínai hadsereg vezetőiben és elemzőiben él az a meggyőződés, hogy aki uralja az űrt, az uralja a Földet is.

A tábornok kritikusnak tartja az űrhaderő fejlesztését: „Bizonyosak vagyunk abban, hogy a kínai elképzelések szerint amennyiben a jövőben kialakul egy krízis és konfliktus, akkor annak kezelését Kína az űrben fogja megindítani.”

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények