2017. november 19., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Biztonság rovat

A gyorstörlés kevés

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

Vannak olyan szakmák, ahol kiemelten fontos az adatok megsemmisítése selejtezés előtt. Az ügyvédek számára például ajánlást adott ki a kamara.

Az ügyvédeket és az ügyvédi irodák alkalmazottait törvény kötelezi a titoktartásra. Ez a kötelezettség kiterjed azokra a rendszergazdai szolgáltatást nyújtó cégekre is, melyek vállalják, hogy az információkat tartalmazó számítógépeket és okostelefonokat üzemeltetik. A technológia fejlődésével párhuzamosan azonban egyre nehezebb megőrizni a titkokat, így mára az első számú veszélyforrássá az vált, hogy a bizalmas információkhoz valamilyen technológiai hiba vagy mulasztás miatt fér hozzá illetéktelen személy.

Hirdetés

A Magyar Ügyvédi Kamara ezért útmutatót adott ki az információbiztonság javításához, melyet nemcsak az ügyvédeknek és az ügyvédi irodák munkatársainak, de minden kis- és középvállalkozás vezetőjének érdemes áttanulmányoznia.

A megfelelő biztonság megteremtéséhez az első lépés az információs vagyonleltár elkészítése, majd osztályozni szükséges a különböző elemeket. Ezután végig kell gondolni, hogy milyen tipikus veszélyek fenyegetik az egyes információs vagyontárgyakat, és mekkora anyagi kárral, időbeli kieséssel és presztízsveszteséggel járna azok megsérülése. Emellett az ajánlás konkrét IT biztonsági intézkedéseket is javasol, melyek közül a legalapvetőbbek:

  1. A nyílt vezeték nélküli hálózatokat kerüljük el a munkavégzés során.
  2. A Windows mellett OS X és Linux operációs rendszereken is használjunk vírusirtó szoftvert.
  3. Gondoskodjunk rendszeres adatmentésről és annak rendszeres ellenőrzéséről.
  4. Használjunk tűzfalat a hálózati kapcsolatok védelmére.
  5. A leselejtezni kívánt adathordozókat – beleértve az okostelefonokat is – megfelelő módszerrel tisztítsuk meg az adatoktól.
  6. A levelezés során használjunk titkosítást.

A fenti ajánlások közül a legnehezebben betartható, hogy a merevlemezekről és telefonokról minden titkot és személyes adatot törölni szükséges a leselejtezés során. A nem megfelelő módszerként számon tartott formázással és gyári visszaállítással szemben a megbízható törlés ugyanis csak speciális szoftverekkel végezhető el, melyek az adatok többszörös felülírása után részletes jegyzőkönyvet is kiállítanak az eljárás eredményéről.

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.