Napi kétmillió linket törölnének a jogvédők

Kétmillió megkeresést kap naponta a Google, hogy törölje a jogsértő tartalmakra mutató találatokat. Ez ezerötszáz linket jelent percenként. Tavaly augusztusban lépte át először az egy nap alatti kérelmek száma az egymilliót, azóta pörgött fel igazán a rendszer, hogy bevezették az automatikus hátrasorolást azokkal az oldalakkal szemben, melyekre sok panasz érkezik.

Hirdetés

Az elmúlt harminc napban összesen 65,1 millió szellemi tulajdonnal kapcsolatos eltávolítási kérelem érkezett a keresőóriáshoz, ezek 5492 jogtulajdonos érdekeit sértették, és 72 207 oldalt érintettek.

Hivatkozás-eltávolítási kérelmek heti bontásban
Hivatkozás-eltávolítási kérelmek heti bontásban(forrás: Google)[+]

A jelentésből kiderül még, hogy 1,3 millió linket szerettek volna eltüntetni az Európai Unió állampolgárai a felejtés jogának keretében, ennek 42 százalékát találta jogosnak a vállalat. Magyarország ebben a statisztikában elmarad az átlagtól, csak a kérelmek 28,7 százalékát törölték.

A felejtés jogának intézménye egyébként a találati lista elemeit leginkább a facebook.com-ról gyűjtött adatok kapcsán érinti, második a profileenginge.com, de dobogós lett a groups.google.com is.

Azóta történt

Előzmények