Űrtávközlési vállalatot alapított a 4iG

A cél az, hogy 2024-re működőképes állapotba kerüljön Magyarország első műholdja.

Az érdeklődők már reggel óta izgatottan figyelték a gazdasági híreket és a Budapesti Értéktőzsde honlapját, ugyanis a 4iG Nyrt. mára a részvényeivel kereskedés felfüggesztését kérte, ugyanis az árfolyamot meghatározó bejelentésre készültek.

Hirdetés

A bejelentés nemrég meg is történt, és ezek szerint a a 4iG Igazgatósága a CarpathiaSat Magyar Űrtávközlési Zrt. megalapításáról döntött.

A leányvállalat ötmillió forintos jegyzett tőkével és 365 millió forintos tőketartalékkal került megalapításra, amelyben a 4iG 51%-os többségi tulajdoni hányaddal és irányító befolyással rendelkezik. A CarpathiaSatban a 4iG mellett az Antenna Hungária Zrt. 44%-os, a New Space Industries Zrt. pedig 5%-os tulajdoni résszel rendelkezik.

A leányvállalat létrehozásával az alapítók célkitűzése, hogy 2024-ben geostacionárius pályára állítsa és hosszú távon üzemeltesse Magyarország első kereskedelmi, valamint kormányzati és tudományos kutatási feladatokra is alkalmas műholdját.

A CarpathiaSat rendelkezik majd a geostacionárius pályaszakasz üzemeltetési jogával 2024-től kezdve húsz éven át. A bejelentés szerint a 4iG stratégiai célja, hogy Magyarország mellett a közép-kelet-európai régió vezető informatikai és infokommunikációs vállalatává váljon, illetve a meghatározó pozíciókat építsen ki a távközlési szektorban. Az első magyar műsorszórásra, internet-és telefonos szolgáltatásra, adatátvitelre és egyéb kutatási feladatokra is alkalmas műhold pályára bocsátása, valamint hosszú távú üzemeltetése jól illeszkedik a 4iG növekedési stratégiájába – írják.

„Az idén 25 éves 4iG történetének újabb fontos állomásához érkezett. A CarpathiaSat létrehozása és az első magyar kereskedelmi műhold fejlesztése, illetve üzemeltetése olyan úttörő vállalkozás, amely jelentős fejlődési potenciált és további üzleti lehetőségeket is biztosít társaságunk számára. Az informatika és az infokommunikáció mellett ugyanis olyan technológiai iparágakban is jelentős szaktudásra és képességekre tehetünk szert, mint a távközlés, vagy az űripar. Célunk, hogy az alapító társaságok mellett stratégiai együttműködéseket alakítsunk ki az iparágban jelentős tapasztalatokkal rendelkező hazai és nemzetközi vállalatokkal, emellett kiemelten számítunk a programban a hazai egyetemek és kutatók közreműködésére is”–hangsúlyozta a bejelentés kapcsán Jászai Gellért a 4iG elnök-vezérigazgatója.

Azóta történt

Előzmények