Hirdetés

Kiváló első félévet zárt a 4iG

A társaság tovább növelte eredményességét, szerződésállományát és a munkavállalói létszámát is.

A 4iG Nyrt. közzétette a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) gyorsjelentését a társaság idei első félévi teljesítményéről (részletes jelentés; befektetői prezentáció). A vállalat a megváltozott gazdasági klíma ellenére is kiemelkedő eredményről számolt be.

Hirdetés

A cégcsoport eredményeit többek között az új piaci (pl. ServiceNow, e-aláírás), valamint a távmunkához és digitális átálláshoz kapcsolódó (kiberbiztonság, távoli rendszerfelügyelet és elérés, szerviz) szolgáltatások mellett, a megrendelők megnövekedett hardverigénye is felfelé húzta. A társaság emellett bővíteni tudta a folyamatos megbízásokból származó szolgáltatási bevételeit – egy év alatt ez az arány 10-ről 16 százalékra növekedett –, és jelentősen javult a tanácsadásból, egyéb termék vagy szolgáltatásból származó megbízások aránya is, amely 16 százalékról 36 százalékra emelkedett.

Mindezek jóvoltából a 4iG Nyrt. IFRS szerinti konszolidált pénzügyi eredménye jelentősen meghaladja az előző év hasonló időszakát: a társaság 39 százalékkal növelte árbevételét (14,5 mrd forintról 20,19 mrd forintra) és 34,8 százalékkal EBITDA-ját (1 mrd forintról 1,36 mrd forintra), miközben csoport konszolidált adózott eredménye 33,8 százalékkal 774 millió forintra növekedett. A járványhelyzet ellenére a cégcsoport munkavállalói állománya is megugrott, június 30-án a foglalkoztatottak száma elérte a 644 főt.

A 4iG jelentésében a 20,19 milliárdos árbevétel mellett további 20,8 milliárd forintnyi megrendelésállományról is beszámolt, amelyek teljesítése még az idei évben esedékes. A cégcsoport bevételei így várhatóan jelentősen meghaladják majd a tavaly egész évben elért 41 milliárd forintot.

Az eredményes félév és a vállalat tartalékai okán a cégcsoport gazdasági helyzete továbbra is stabil. Az iparág sajátossága, hogy az informatikai és ICT vállalatok jellemzően a harmadik és negyedik negyedévben realizálják bevételeiket, ennek megfelelően a 4iG menedzsmentje a második félévben a társaság üzleti teljesítményének további növekedésére számít. A menedzsment várakozásait a londoni székhelyű elemzőház, az Edison Group prognózisa is erősíti. A 4iG elemzésével megbízott társaság szerint a cégcsoport a 2020-2022 közötti időszakban a magyarországi informatikai piac első számú integrátorvállalatává léphet elő, a társaság organikus, illetve akvizíciókkal támogatott növekedését pedig a világjárvány informatikai piacra gyakorolt hatásai is katalizálhatják majd.

Azóta történt

Előzmények