Hirdetés

1874. február 17.

Skót-ír bevándorlók gyermekeként e napon született az amerikai Cambellben Thomas J. Watson, aki 1914-ben csatlakozott a mérlegekre, bélyegzőórákra és könyvelőgépekre szakosodott New York-i céghez, a Computing-Tabulating-Recordinghoz (CTR), melynek nevét 1924-ben International Business Machinesre (IBM) változtatták. Az IBM 1932-től főleg lyukkártyás gépeket gyártott, s ezzel sikerült világsikerét megalapoznia.

Watson
Thomas J. Watson mint a CTR vezérigazgatója 1914-ben

Előzmények

 • 1924. február 14.

  A Computing-Tabulating-Recording Company (CTR) e napon változtatott nevet, s ettől kezdve úgy hívták: International Business Machines Corporation, rövidítve: IBM. A ma a világ legnagyobb vállalatai közé tartozó cég legelső elődje Herman Hollerith Tabulating Machine Co. nevű vállalkozása (1896) volt, majd 1911-ben a cég egyesült a Computing Scale Co. of America, valamint a Time Recording Co. vállalatokkal, s így született meg a CTR.

 • 1984. február 14.

  Az IBM által később, 1995-ben felvásárolt Lotus Development Corporation új irodai szoftvercsomagot dob piacra, a Symphonyt, melyet a nagy sikerű Lotus 1-2-3 utódjának szántak. A 695 dollárba kerülő, sokoldalú Symphonyt 1992-ig gyártották. A márkanevet az IBM 2007-ben élesztette újjá, amikor az elődtől teljesen független, az Openoffice.org-ra épülő ingyenes programcsomagot tett elérhetővé.

 • Új szuperszámítógépet épít az IBM

  Hét hónappal a világ leggyorsabb számítógépének megalkotása után máris egy újabb erőmű tervei fekszenek a IBM mérnökeinek asztalán.

 • Az IBM szabadalmi rekordot állított fel az Egyesült Államokban

  A cég azt tervezi, hogy évente több mint 3000 fejlesztését szabadon elérhetővé teszi.