100 milliárd dollárból indítanák el az NVIDIA AI-riválisát

Egy 100 milliárd dolláros chipcéget akar a SoftBank vezérigazgatója, amely az NVIDIA riválisa. Eközben az AI-őrület miatt a Sony és a Seagate 30 TB-os merevlemezekkel készül.

A Bloomberg jelentése szerint Masayoshi Son, a SoftBank vezérigazgatója összesen 100 milliárd dollárból indítana el egy chipcéget, amely az NVIDIA riválisa lenne.

Az Izanagi kódnevű projekt lényege, hogy az AI-szektor számára jelentős félvezetőket szállítanának. A cég maga 30 milliárd dollárt fektetne be ebbe, további 70 milliárd a Köze-Keletről érkezhet állítólag.

A SoftBank kezében van egyébként az Arm nagyjából 90 százaléka, és a cég szerint hamarosan az Arm megkerülhetetlen, ha AI-ról van szó, mindez pedig az NVIDIA chipekre és az adatközpontokra is érvényes.

A SoftBank korábban felfoghatatlan összegeket pumpált elképesztően sok startupba, azonban a világjárvány utáni szemléletváltozásokkal nehéz pénzügyi helyzetbe került, és defenzív stratégiára váltott. 5 negyedév után végül újra nyereséges lett.

Az AI-őrület pedig mindent felpörget, minden napra tucatnyi bejelentés, együttműködés jut. Ezek egyike például, hogy a Sony és a Seagate együttműködnek a HDD-k sorozatgyártásában, hogy kielégítsék az AI generálta nagy keresletet. A Sony lézereket gyárt és 33 millió dollárt fektet új gyártósorokba, hogy 30 TB-os merevlemezek készülhessenek.

Azóta történt

Előzmények