Önti a pénzt az európai AI-ba a Microsoft és a Google

Rengeteg pénzt fektetnek az EU-s AI-infrastruktúrába: a Google Franciaországban fejleszt, a Microsoft dollármilliárdos projekteket jelentett be Németországban és Spanyolországban.

Az AI-projektekbe folyamatosan öntik a pénzt, nem csak a befektetők, de a tech cégek is. Minden napra több tucat nagy bejelentés jut, és az is jól látszik, hogy az európai AI-infrastruktúra fejlesztése is kiemelt fontosságot kapott.

A Google például közölte, hogy Franciaországban épít ki új AI hubot, Párizsban. Ez nagyjából 300 kutatót és mérnököt foglalkoztat majd, továbbá vezetővé tenné az országot, mint tech központot. Ez egyébként Macron régi vágya, mivel a franciák lemaradásban vannak az USA-val és a britekkel szemben, mint szoftveres és pénzügyi középpont.

A Microsoft eközben 3,2 milliárd eurót fektet 2 év alatt Németországba, főleg AI terén. Ez nem csak segítség lehet a gazdaságnak a nehéznek mondott időkben, de a Microsoft legnagyobb németországi befektetése is az elmúlt 40 évben. Megduplázzák az országban az AI-kapacitást és az adatközpont-infrastruktúrát, bővítik a képzéseket.

A redmondi cég 2,1 milliárd dollárt költ továbbá arra, hogy Spanyolországban az AI és a felhős infrastruktúra kapcsán terjeszkedjen a következő 2 év során. Közölték, hogy 37 éve elkötelezettel Spanyolország, annak biztonsága, fejlesztése, a kormányzati, céges és társadalmi digitális átállása mellett, és a befektetés nem csak adatközpontokról szól.

Azóta történt

Előzmények