ZsebPC, vizes VGA, Uber-balhé, átlátszó kamion

Fury X, zsebPC, új notebookok, Apple visszahívás

Alaposan visszavettek a gyártók az elmúlt napokban, ugyanis vége a nagy kiállításoknak, itt a nyár, így épp ideális az időpont egy kis pihenésre, mielőtt újra rohamoznának például a kölni Gamescomon vagy éppen a berlini IFA-án. Persze voltak, akiknek még maradt némi puskapor a hordójában, így azt még gyorsan elpufogtatták, mielőtt totálisan beütne az uborkaszezon.

Az AMD például az E3 utánra időzítette a Radeon R9 Fury X VGA-jának rajtját, mely kártya több szempontból is érdekes, elég ha csak a HBM memóriára és a gyári vízhűtésre gondolunk. Apropó vízhűtés, a folyadékhűtő specialistája, a szlovén EK a Fury X bejelentése után nem sokkal bemutatta az ehhez a VGA-hoz készülő saját megoldását, ami nem csak mutatós, hanem már jövő héttől kapható.

A notebookgyártók is erőre kaptak. Először a HP mutatta meg a komolyabb frissítésen átesett Envy notebookokat, amelyek három méretkategóriában is elérhetőek lesznek. Ezt követte a Toshiba első körben a 360 fokban nyitható kijelzőjű convertible notebookjaival, a Satellite Radius és Fusion masinákkal, majd a hazai képviselet jelentette be egy sajtótájékoztató keretében, hogy idehaza is elérhető lesz a Toshiba notebookok ékköve, a Kira Ultrabook család, illetve apró mérete révén a hordozhatóságra kigyúrt Click Mini is. Szintén notebooktémában tartott sajtótájékoztatót a Dell, amelyen az új Inspiron 5000 széria üdítőn színes tagjai voltak a középpontban a 15 és 17 hüvelykes méretkategóriából.

Ha már notebook, akkor a Lenovo sem maradhat ki a sorból, bár tény, hogy a kínai vállalat most ebben a kategóriában nem dobott piacra új terméket, de a ThinkPadek főtervezője, David Hill a cég blogján közzétette, hogyan képzeli el a modern ThinkPad notebookot a régmúlt ThinkPad laptopok jellemző tulajdonságával felvértezve. Újdonsággal rukkoltak viszont elő a hordozható, zsebre vágható, HDMI stickbe épített mini PC-k terén, aminek eredménye az ideacentre Stick 300.

Némi konzolos újdonság is jutott a hétre, ugyanis a Sony a Microsofthoz hasonlóan egy duplázott tárkapacitású modellel készül, míg az 500 GB-os is a piacon marad, de ez utóbbi kap némi átdolgozást. Bár úgy tűnhet, hogy konzoltéren mindkét említett cégnek jól megy a szekér, mégis vannak olyan részek, amelyek kevésbé sikeresek. Az egyik ezek közül a Microsoft Kinect, ami az Xbox One esetében nem olyan felkapott, ám úgy tűnik, a vállalatnál továbbra is ragaszkodnak hozzá. A másik a Sony Playstation Vita kézikonzol, ami szintén halottnak tűnik, de a japánok megerősítették, hogy még nem engedik el platform a kezét.

Végezetül pedig egy Apple visszahívás is jutott az elmúlt napokra: az almás cég a 3 TB-os merevlemezzel felszerelt, hetedik generációs iMac masinák tárolóját cseréli az akció keretén belül, vagy téríti meg azok kárát, akik meghibásodás miatt már lecserélték az adott egységet.

Visszavonható e-mail, Uber-botrány

A Samsung ügyes promócióval igyekszik népszerűsíteni tévéit, ennek keretében teherautók hátuljára szerelnek kijelzőket, melyek a jármű elejére pakolt kamera képét mutatják a könnyebb előzés érdekében. Hogy a szállítmányozók fizetnek-e majd a biztonságosabb manőverekért, egyelőre rejtély.

A Windows 10 megjelenéséig már csak egy hónap van hátra, a Microsoft pedig azzal jutalmazza a tesztelőket, hogy akik bent maradnak az Insider Programban a debütálást követően, továbbra is legális Windowst használhatnak. Ez egyfajta kiskapu az ingyen legális operációs rendszerhez, amiből kommunikációs kavarás lett, de végül a vállalat megerősítette, hogy a lehetőség adott, bár ezekre a rendszerekre nem a normál felhasználói licensz, hanem a tesztelői variáns vonatkozik majd.

A héten lezárult a tesztidőszak az androidos telefonokra optimalizált Office kapcsán, ezeket Microsoft fiókkal bárki használhatja, aki letölti az áruházból a Word, Excel és Powerpoint alkalmazást. A szerkesztés és az alapdolgok ingyenesek, a teljes funkcionalitáshoz azonban előfizetés kell.

Az Apple a napokban indítja el zenei streamszolgáltatását. A zenészek kiakadtak, hogy az első három hónapban, mikor az ügyfeleknek nem kell fizetni a próbaidőszak alatt, nem kapnak majd pénzt. Taylor Swift nyílt levélben támadta a vállalatot, amely végül visszakozott, és kifizeti a művészeket.

A Telenor és a Telekom is durván árat szeretne emelni, de a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság indított egy vizsgálatot, aminek lezárultáig ezt nem engedi. Ezzel kapcsolatban a fejlemény, hogy a szolgáltatók továbbra is azt írják honlapjaikon, elsejével életbe lépnek a változások. Az NMHH pedig bejelentette, hogy az érintettekkel hatósági szerződést kötött.

Akik a Gmail kísérleti funkcióit bekapcsolták, már évek óta használhatják a frissen elküldött levelek visszavonásának opcióját. A héten azonban a funkciót véglegesítette a Google, így aki előre beállítja, hogy mennyi ideje legyen a visszavonásra, küldözgetheti felelőtlenül a leveleit, majd utána 5, 10, 20 vagy 30 másodperce van rá, hogy meggondolja magát.

Amerikában elindult az ingyenes Google Play Music, ami hasonlóan a Spotify megoldásához reklámokkal operál, cserébe viszont rendelkezésre áll az adatbázisban található 30 millió zeneszám. Az európai érkezésről egyelőre nincs hír, az öreg kontinens lakóinak még várniuk (vagy fizetniük) kell.

A németek szigorú szabályt hoztak: az internetes webshopokban csak este tíz és reggel hat között árulhatnak felnőtt kategóriás (jellemzően szexuális tartalmú) könyveket. Moziban már több mint tíz éve nem lehet pornót adni huszonkét óra előtt, de a netes kereskedelemben ez a hozzáállás úttörő.

A Facebook annyira le akarja választani a Messengert az alapszolgáltatásról, hogy már Facebook fiók sem kell a használatához. A nevünk és a mobilszámunk megadását követően használhatjuk is, persze jó kérdés, hogy honnan lesznek ismerőseink. Amennyiben a közösségi oldal ismeri a számukat, a névjegyzék alapján párosítja azokat.

Az Európai Bizottság megbízásából rendszeresen készülnek jelentések a digitális gazdaságról, a friss információk szerint nem állunk túl jól, sok szempontból visszacsúsztunk a listákon. De legalább a földfelszíni digitális sugárzás kapcsán lehet okunk némi örörme, ugyanis dedikált sportcsatornával bővül a szabadon hozzáférhető adók köre. Az M4 Sport a Közmédia többi csatornájáról viszi el és fogja össze a sportközvetítéseket.

Miután Párizsban gumikat égettek és utakat zártak le a taxisok tiltakozásul az Uber ellen, a francia belügyminiszter parancsba adta, hogy a rendőrség erélyesen lépjen fel az illegálisan működő szolgáltatás ellen. Törökországban pedig az egyéves évfordulóra elindították az UberBoatot, amivel a Boszporuszon hajókázhatunk a telefonunkkal csónakot rendelve.

Daywalker, -szp-