Pornót csak este tíz után!

Egy pár napja életbe lépett rendelkezés következtében Németországban az ország polgárai csak este tíz és reggel hat óra között vásárolhatnak az internetes áruházakban olyan könyveket, melyeket „felnőtt” kategóriába soroltak, vagyis zömében szexuális tartalmúak.

Hirdetés

Hasonló szabály már 2002 óta létezik a médiamegjelenésről (Jugendmedienschutz-Staatsvertrag), mely azt mondja ki, hogy a fiatalok védelmében pl. a filmszínházak felnőtt tartalmú filmeket csak esete tíz után vetíthetnek – ám az egy „analóg világ”, és minimum kétséges ennek a szemléletnek a kiterjesztése az internetre.

Az intézkedés konkrét oka egy igen nagy sikerű könyv (Schlauchgelüste – nehéz lefordítani, kb.: péniszvágy), mely nemcsak hogy erotikus tartalmú, hanem állítása szerint egy transzszexuális emlékiratait tartalmazza. E könyv miatt jogi eljárás is indult, melynek tárgya az volt, hogy a nem felnőttek is könnyen hozzájuthatnak.

A botrányt kirobbantó könyv
[+]

Az új rendelkezés szerint a kiadóknak kategorizálni kell az e-könyveket is, és azokat, melyek „veszélyeztetik az ifjúságot”, külön szekcióba kell tenni, és ezeket csak éjszaka lehet árusítani az interneten. Ha ezt nem tartják be, akkor akár 50 ezer eurós bírságot is kaphatnak.

A kiadók közölték, hogy be fogják tartani a szabályokat, de a kiadói szövetség vezető jogásza szerint egy ilyen időzáras korlátozás az interneten értelmetlen, csak fölösleges teher a kiadók számára.

Azóta történt

Előzmények