Gumikat égettek a taxisok tiltakozásul az Uber ellen

Taxisok zárták le a repterekre és vonatállomásokra nyíló utakat Párizsban az Uber ellen tiltakozva csütörtökön. A hivatásosok gumikat égettek szerte az országban, egy autót fel is borítottak mérgükben. A rendőrség több helyütt közbelépett, de könnygázt csak egy helyszínen kellett bevetniük - tudta meg a Reuters.

Hirdetés

Ahogy múlt héten Budapesten, Franciaországban is több száz taxis demonstrált a szabályozási hiányosságokat kihasználó, személyszállítási engedéllyel nem rendelkező sofőrökkel dolgozó internetes fuvarszervező ellen, csak míg hazánkban az Alkotmány utcában sorakozott fel közel 300 taxi, Párizsban elfajultak a dolgok.

A Bloomberg azt írja, a franciáknál az egyszeri taxis licensz elérheti a 240 ezer eurót is. De nem csak ezt, a gyakori vizsgáztatást és a speciális biztosítási díjakat sem fizetik az internetes vállalkozással fuvarozók. A Francia Taxisok Egyesületének egyik vezetőjére hivatkozva a lap 30-40 százalékos forgalom csökkenésről számol be az elmúlt két év adatai alapján.

A francia belügyminiszter a tüntetések után elrendelte az Uber betiltását a fővárosban. „Figyelembe véve a súlyos problémákat és a széles rétegeket akiket érint ez az illegális tevékenység, kiadtam az utasítást, hogy a rendőrség tiltsa be Párizsban az UberPop mindennemű tevékenységét” – fogalmazott.

Franciaország kormánya az év elején fogadta el azt a törvényt, ami illegális státuszba sorolta az Uber működését, azonban a bíróság felfüggesztette ezt az alkotmánybírósági felülvizsgálatának idejére. Az egyik taxitársaság vezetője televíziós interjúban a szerveződő tüntetésről azt mondta, sajnálják az okozott kellemetlenségeket, nekik sem volt könnyű meghozni a döntést, de fel kell lépniük a tarthatatlan állapot ellen.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Uber

Azóta történt

  • Vízre száll az Uber

    Isztambulban már a tengerszoroson is utazhatunk Uberrel. Ez pont drágább, mint a hagyományos hajóút, cserébe térképen is látjuk, merre tart a jármű.

  • Követik az Uber példáját a taxisok

    Nem saját alkalmazással dolgoznak, univerzális megoldásokat választanak. Térképes rendelés, digitális borravaló is van.

  • Új francia ellenfelet kapott az Uber

    Az alapító hisz benne, hogy a fix díj jobban tetszik majd a sofőröknek, és inkább választják a hazai gyártású alkalmazást.

Előzmények