Windows 8.1 – több, mint nagyszerviz

Kereső, Internet Explorer 11

A keresésre rá se lehet ismerni az elődhöz képest. A legegyszerűbb, ha a kezdőképernyőn elkezdünk gépelni, de a Charm Bar Search menüpontjával is elő tudjuk csalogatni. Alapértelmezetten mindenben keres.

A keresés eredménye teljes képernyőn („search hero”) tárul elénk, egészen újfajta keresési élményt nyújtva ezzel. A Budapest szóra rákeresve például a város lakosságát, időjárását, látnivalóit is kidobja, valamint a kapcsolódó webhelyeket is. Nyilván folyamatos fejlesztésre szorulnak az elénk tárt eredmények, illetve a magyar specifikus találatok nem minden esetben megfelelőek, de alapvetően nagyon jó az irány. Nyári utazás előtt érdemes lehet beírni az úticélt, világváros esetén komplett programot össze tudunk állítani a látnivalókból.

Internet Explorer 11 (Desktop + Modern)

Az operációs rendszer beépített böngészője is főverziót ugrott. Mind a Modern, mind az asztali változatban előrelépéseknek, sőt kisebb dizájnbeli újításoknak lehetünk szemtanúi. A felhő jótékony hatásai itt is megmutatkozik, ugyanis ha a beállításokban nem döntöttünk másképp, akkor az előzmények, kedvencek illetve leggyakrabban látogatott oldalak az About: Tabs oldalon szintén szinkronizálásra kerültek, sőt, az elmentett jelszavaink is. Reméljük, a közeljövőben a WP 8.1-ben is hasonlóan fog működni a böngésző. Az IE 11 frissítése alapértelmezetten automatikus, ettől eltérően a névjegyében rendelkezhetünk.

Az új technológiák közül kiemelkedik a WebGL támogatás, és további lényeges újdonság az MPEG DASH (Dynamic Adaptive Streaming over HTTP) támogatása: a technológia http alapú adaptív streaminget tesz lehetővé, iparági szabvány alapokon. A böngésző a szintetikus tesztekben is jobban szerepel közvetlen elődjénél, a sebesség saját tapasztalataim szerint is nagyon rendben van. Preview állapota ellenére csak apróbb hibákkal találkoztam, leginkább különböző formoknál, beviteli mezőknél: kicsit szétesett egy-egy oldal, vagy nem lehetett a mezőbe írni.

A Modern verzióban külsőleg is történt változás. A megnyitott lapok jobb egérgombbal csalogathatóak elő (vagy érintőképernyőn fentről kicsit lehúzzuk az ujjunkat), és ezentúl nem fent, hanem lent helyezkednek el. Lehetőségünk van egy másik szinkronizált eszközről is előcsalogatni a megnyitott lapokat. Érintőkijelzőn is könnyedén bezárhatóak a már megnyitott oldalak, köszönhetően az állandóan és jól látható kis „x”-nek a miniatűrök jobb alsó sarkában.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények