Windows 8.1 – több, mint nagyszerviz

SkyDrive, összegzés

A végére hagytam az egyik legkomolyabb újítást, a SkyDrive integrációt. Említhettem volna a frissült alkalmazásoknál vagy az Asztal esetében is, de úgy éreztem, hogy olyan volumenű dologról van szó, ami mindenképp megérdemel egy külön fejezetet.

Hirdetés

Ahogy már volt róla szó, a beállításainkat is a SkyDrive-ba menti a rendszer, amennyiben engedélyezzük ezt. Saját tapasztalatból mondom, hogy nagyon kényelmes, amennyiben csak egy megadott gép beállításait kell importálni, és mire belépünk, minden ott van előttünk (kivétel a hagyományos desktop programok). Fontos, hogy a korábbról ismert SkyDrive alkalmazás hagyományos desktop verzióját nem lehet feltelepíteni a 8.1 Preview-ra.

Az alkalmazás Modern verziója a Windows 8.1-ben már előre fel van telepítve, s egyúttal egy Modern fájlkezelőt is kapunk vele. Alapértelmezésben a SkyDrive tárhelyünk tartalma tárul elénk, azonban a SkyDrive feliratra kattintva a legördülő menüből ki tudjuk választani a This PC opciót, s innentől kedvünkre böngészhetünk a fizikailag is helyben lévő fájlok között is, valamint alapvető fájlműveleteket is végezhetünk rajtuk.

Amikor a SkyDrive-on lévő fájljaink közt böngészünk, akkor lehetőségünk van az úgynevezett szelektív szinkronizálásra, vagyis megmondhatjuk, hogy melyek azok a mappák és/vagy fájlok, melyeket internetkapcsolat nélkül, lokálisan is el szeretnénk érni, és a rendszer csak ezeket fogja letölteni. Ha egyszer offline módban is elérhetővé teszünk valamit, akkor azt bármikor lehetőségünk van visszaállítani, vagyis újra csak a felhőből elérhetővé tenni.

A Desktop oldalon az Intéző oldalsávjában fedezhetjük fel a SkyDrive mappát, állandóan szemünk előtt van, és a jelenlegi asztali változattal ellentétben minden mappát kilistáz a Windows intézőben, nem csak azt, amit le akarunk tölteni offline elérésre. A program a teljes SkyDrive-unkról készít mappatérképet, és minden mappát, almappát és fájlt bélyegkép nézetben tölt be a gépünkre. Ha a SkyDrive mappa tulajdonságait megnézzük, láthatjuk, hogy valóban ez történik, lokális méret magáért beszél.

Az Intézőben is megadhatjuk, hogy mi legyen offline is elérhető. Egyszerűen kattintsunk az adott elemre jobb klikkel, majd a megjelenő helyi menüből válasszuk a „Make available offline” menüpontot. Ha meggondolnánk magunkat, akkor pedig a „Make available online only”-t. Ezek a menük dinamikusak, tehát csak akkor jelennek meg, ha egy online illetve offline is elérhető elemről beszélünk. Az intézőben a mappák, képek közötti böngészés nagyon folyamatos, nem érezzük azt, hogy ezek a fájlok valójában nem is a mi gépünkön vannak.

Van viszont egy elég nagy hiányossága az új SkyDrive-nak, ami sokak számára fájó lehet, ugyanis a régi desktop kliens tudta ezt: jelenleg nem tudjuk megválasztani az offline fájlok helyét, program a C:\Users\%USERNAME% mappába tölti le a dolgainkat. A fejlesztők tudnak a problémáról és az igényről, reméljük minél hamarabb érkezik a javítás. Ezen kívül viszont tényleg nem nagyon sikerült fogást találni a SkyDrive integráción, jó munkát végeztek a fiúk Redmondban.

Összegzés

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Windows 8.1 a Microsoft operációs rendszerei közül a legnagyobb, ezidáig példátlan méretű frissítése. Nem, nem a megabájtokról beszélek, hanem az új funkciókról, új lehetőségekről és a felszín alatti fejlesztésekről. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy az operációs rendszer magja 6.2-es verziószámról 6.3-ra ugrott. De nem a magasabb verziószám miatt érezhetjük komoly előrelépésnek a 8.1-et, hanem a rengeteg új funkció miatt, az alkalmazások jobbá, gyorsabbá, használhatóbbá tétele miatt. A sebességre nem hiszem, hogy bárki panaszkodhat, bár azzal már a Windows 8 esetében sem volt gond. Jelenleg a Preview-t éles rendszerre csak a vállalkozó kedvűeknek ajánlanám, vannak még ugyanis bugok, amik kellemetlenül perceket szerezhetnek, tehát mindenki csak saját felelősségére telepítse, és csak akkor, ha tisztában van vele, mit jelent egy ilyen tesztverzió kipróbálása!

A Windows 8.1 végleges verziója OEM partnerek számára augusztus végén válik elérhetővé, arról pedig jelenleg nincs hivatalos információnk, hogy a végfelhasználók mikor frissíthetnek a Store-on keresztül az új verzióra.

Azóta történt

Előzmények