Videotéka a neten

Kék új világ?

Számos esetről olvashattunk, amikor a jogtulajdonosok (lemezkiadók, filmforgalmazók) negatív oldalról próbálták megközelíteni az illegális letöltések kérdését. A mai napig komoly büntetési tételek, oldalbezárások és vádalkuk képezik a médiapiac hős védelmezőinek eszköztárát. Persze ez nem bizonyul túl hatékonynak, így új megközelítésre lehet szükség. Még az is megeshet, hogy egy szép napon a filmforgalmazók túllendülnek azon, hogy FBI Warning képernyőkkel riogassák azokat, akik a szerzői jogokat tiszteletben tartva megvásárolták és nem illegálisan töltötték le filmjeiket. A Secure Content Storage Association (SCSA) tagjai – köztük van például a 20th Century Fox és a Warner is – igyekeznek kicsit pozitívabban hozzáállni a modern filmforgalmazás kérdéséhez és korbács helyett hasznos extrákat biztosítani a tisztességes vásárlók számára. A Project Phoenix keretében együttműködnek egy új, komplett technológia kifejlesztésén, ami gondoskodik arról, hogy a megvásárolt filmeket bárhol, bármikor megtekinthesse a vásárló, kényelmetlenségek nélkül. Az Ultraviolet technológia alapjait már néhány éve lefektették, a rendszer lényegében ötvözi az internetes és lemezes forgalmazás előnyeit. Ha UV logós filmet vásárolunk majd (és nem letöltést), akkor az lemezen is a birtokunkba kerül, másrészt felvehetjük gyűjteményünkbe, ahonnan bármikor megnézhetjük a felhőalapú streaming szolgáltatásra támaszkodva, de le is tölthetjük, ha később olyan helyen szeretnénk megnézni, ahol nincs net. Mi több, öt családtaggal meg is oszthatjuk gyűjteményünket.

Az UV gondosan ügyel a DRM-re (másolásvédelemre), a rendszerben használható tároló- és lejátszó eszközök mind minősítettek és kínosan vigyáznak arra, hogy ne szabaduljon ki a tartalom. Sajnos az UV logos DVD-k és Blu-ray filmek dömpingje évek alatt sem érte el a hazai bevásárlóközpontokat. Sőt, az online lejátszás sem lesz egyszerű. Az UV honlapon számos kiskereskedő szerepel (Sony Pictures Store, Target Ticket, Kaleidescape, M-Go, Nook, Flixster, Paramount Movies, universal Hi Def, VUDU, CinemaNow), de az általuk üzemeltetett boltok itthonról nem mind elérhetők. A Sony csak a regisztrációs oldalt nem biztosítja, de létező fiókkal már beléphetünk, a targetticket.com és az M-Go viszont mindent kizárólag az USA területére korlátoz. A Kaleidescape is csak a meglévő fiókokat szolgálja ki Magyarországon, a bolt itt nem elérhető. Ugyanakkor a Windows 8 tulajdonosokra koncentráló NOOK szolgáltatás (Barnes & Noble) honosított weboldallal és alkalmazással kedveskedik azok számára, akik Windows 8-as PC-t vagy Windows RT táblagépet használnak. A Flixster.com szolgáltatására bejelentkezhetnénk elvileg Google vagy Facebook-fiókkal is, ám hiába a gombnyomás és az alkalmazás megerősítése, az „Error creating a UV account. Please try again later.” üzenet fogad minket itthon. Hasonló szép üzenet vár a paramountmovies.com oldalon, a Universal oldalán eleve csak Kanada vagy USA választható a regisztráció során és a Vudu.com is figyelmeztet, hogy szolgáltatása csak a tengerentúlon elérhető. Ugyanez vonatkozik a CinemaNow-ra, így szemérmetlen trükközés nélkül egyelőre nemigen juthatunk Magyarországon UV-fiókhoz.

Az UV egy jól összerakott koncepció, ami sokat dobhat a filmipar megítélésén – ha az emberek még nem sokalltak be a korábbi direktebb és korlátozó szellemű próbálkozásoktól. Más kérdés, hogy ez a legnagyobb országokon kívül, például nálunk jelenthet-e általános megoldást. Addig is azonban kár lenne temetni a jó öreg lemezeket.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények