Videotéka a neten

Hazai szolgáltatók

Magyarországon leginkább IPTV alapokon építenek ki a szolgáltatók videótárat, hiszen ott amúgy is rendelkezésre áll a lejátszó eszköz (a set top box) és a sávszélesség egy része már el van különítve a tévézésre. Digitális kábeltévéhez teszi elérhetővé videótár szolgáltatását a UPC, a set top boxról itt is kényelmesen elérhető minden, vannak HD és 3D műsorok is. Hasonló szolgáltatást nyújt a T-Home is ügyfeleinek. Leginkább persze azok a források érdekesek, melyek internet- és tévészolgáltatótól függetlenül bárhol igénybe vehetők, ahol van élő online kapcsolat.

A T-Home azok számára is kínál filmeket, akik nem nála tévéznek. A Moziarénában nem csak a T-Home interaktív TV számlájához csapathatjuk a kölcsönzési díjat, hanem bankkártyával is kiegyenlíthetjük azt. Ehhez fiókot kell nyitnunk a szolgáltatásban és a kártyát is regisztrálni kell. Díjmentes adások is vannak, a Mindentudás egyeteme rengeteg epizódja hozzáférhető, a Miss Fisher rejtélyes esetei és Dolmen – Rejtelmek szigete sorozatokból pedig két-két epizódot nézhetünk meg fizetés nélkül.

Az online téka mezőny összességét nézve az árak szolgáltatónként és kategóriánként nagyon változóak, vannak akciós rövidfilmek 200 forinttól, akciós teljes filmek 350 forintért, de van, ahol egy film 1000 forintot kóstál, ami már felér egy mozijegy árával. Sajnos csak egy-két esetben van automatikus és okos ajánlórendszer és a kínálat sosem túláradó, rendszerint néhány száz filmből áll. A dolog előnye, hogy olyan különlegességeket is lőhetünk magunknak, amiket a hollywoodi dömping kiszorított a mozikból és a főműsoridőből is, de nagyon is megérik a rájuk szánt időt és a kölcsönzési díjat.

A hazai szolgáltatás legújabb fejleményei közé tartozik, hogy tavaly decembertől elérhető elérhető a Telenor streaming tévészolgáltatása, a MyTV. A Hypernet erejére támaszkodó szolgáltatást csak Telenor ügyfelek vehetik igénybe, viszont február végéig ingyenesen és több mobileszközön valamint számítógépről is használhatják. Utána a tematikus csomagokért fizetni kell havi 1500 forintot és a forgalom terheli egyenlegünket is, de a Felfedező csomag továbbra is ingyenes marad. Nem videotékáról van szó, de a műsorok nagyrészt egy hétig visszanézhetőek lesznek, így kényelmesebb lesz bepótolni egy-egy kihagyott érdekességet, mint eddig.

Nem szolgáltatóhoz, hanem hardvergyártóhoz kötődik a fuso Premium, ami okostévé-alkalmazás formájában LG és Samsung tévékről vehető jelenleg igénybe. Jelenleg a Disney, a Miramax és a Profour Films kínálatából áll rendelkezésre mindössze néhány száz film, de a szolgáltató már tárgyal további forgalmazókkal is és többezres palettával kecsegteti előfizetőit, akiknek havi 2990 forintot kell fizetniük, hogy hozzáférhessenek az egyelőre szerény filmkínálathoz.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények