Tíz hasznos Linux program

GParted, Gigolo, DigitKam

GParted Partition Editor

Ha csak egy merevlemez van a gépünkben akkor könnyen előfordulhat, hogy előbb-utóbb meg szeretnénk változtatni a partíciók határait – természetesen adatvesztés nélkül. Erre a célra Windows alatt csak fizetős megoldások léteznek, de a linuxos GParteddel szerencsére menedzselhető minden típusú partíció, a FAT és az NTFS is. Grafikus felületen végezhetjük el a meghajtók újrafelosztását, nagyon hasonlóan a Partition Magichez. Legcélszerűbb nem a futó rendszerről, hanem egy GParted Live rendszerindító lemezről vagy pendrive-ról futtatni, így biztosan hozzáférést kapunk minden partícióhoz.

Gigolo

Az Xfce Goodiew projekt keretében született meg a Gigolo, ami az áttérő Windows felhasználók egyik legnagyobb segítsége. Lehetővé teszi, hogy grafikus felületen, parancssor használata nélkül állítsunk be parancsikonokat kedvenc hálózati erőforrásainkhoz és ezeket könnyen és gyorsan (később akár automatikusan) csatoljuk a rendszerhez. FTP, SFTP (SSH), SMB (Windows), WebDAV és Obex protokollok kezelésére képes. Felderítő funkcióval nem rendelkezik, csupán egyszerű grafikus felületet biztosít a beállításokhoz. Xfce környezetre dolgozták ki a programot, de szinte bármilyen más környezetben helytáll, a GTK2 (2.12 vagy újabb) alapokat minden asztali Linuxban biztosíthatjuk.

digiKam

Ugyan nem kapunk komplett fotómenedzselő szoftvert a Windowshoz, de biztos, hogy már beszereztünk egyet a képek rendszerezésére, alapszintű kipofozására. Linux alatt a digiKam nyújtja a legprofesszionálisabb szolgáltatásokat, kezelőfelülete nem túl stílusos, de tudása meggyőző, főleg azok számára, akik szeretik szervezetten tudni gyűjteményüket. A kezdő bemutatóból nem tudhatunk meg mindent, érdemes tanulmányozni a kezelőfelületet, hogy képbe kerüljünk, ha mégsem sikerülne, akkor még mindig ott a dokumentáció.

A könyvtárba importált képeket albumokba és al-albumokba rendezhetjük, és a visszakeresést megkönnyítendő kommentekkel és címkékkel egészíthetjük ki. Az albumok többféle szempont szerint rendezhetők és 300 féle RAW formátumot is támogat a program. A hasonló képek egymás mellé helyezve összehasonlíthatók. Támogatott a Geotag funkció, elhelyezhetjük a fotókat a világtérképen. Persze alapvető retusáló funkciók is vannak (vörösszem eltávolítása, színkorrekció, megvilágítás), és pluginekkel tovább bővíthető a képszerkesztő funkcionalitás. A képekből diavetítéseket vagy naptárakat készíthetünk, képeinket megoszthatjuk a Flickr, Picasa, SmugMug vagy Facebook közösségi hálózatokon.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Egymilliárddal támogatja az IBM a Linuxot

    A cég szerverüzletága továbbfejlődése szempontjából kulcsfontosságúnak látja a nyílt forrású platform erősítését.

  • Asztali Chrome alkalmazások érkeztek

    Ötéves lett a Chrome, a Google pedig valami különlegessel készült az évfordulóra: asztali, online kapcsolat nélkül is futtatható Chrome alkalmazásokkal.

  • Nem jött össze a pénz az Ubuntu Edge-re

    Az első néhány nap alatt még úgy tűnt, összejöhet a példátlanul magas összeg az ubuntus szupertelefon gyártásának beindításához, de aztán lecsillapodtak a kedélyek. Az eszköz, vagy a koncepció volt hibás?