Tíz hasznos Linux program

Shutter, Transmission

Shutter

Hirdetés

A Windows beépített Printscreen gombra képernyőképet a vágólapra másoló szolgáltatásánál sokkal többet nyújt a Shutter. Készíthetünk egérmutatóval ékesített és időzített képernyőképeket is, automatikus elnevezéssel. Rögzíthető az egész képernyő, egy ablak vagy egy kijelölt terület, sőt, a gyorsan eltűnő menükre, almenükre és tooltipek megragadására is kínál eszközt a program. Azonnal bélyegképet is kérhetünk a kép mellé és feltölthetjük néhány hazánkban nem túl közismert képtároló szolgáltatóhoz, Ubuntu One fiókunkba vagy FTP-re. A képeket feliratozhatjuk, kijelölésekkel láthatjuk el a beépített rajzolóalkalmazásban. GNOME környezetre tervezték a programot, de KDE alatt is munkára fogható.

Transmission

Sokan hozzászoktak a népszerű uTorrenthez, azonban az amúgy alapváltozatban ingyenes kliensnek sajnos nincs linuxos változata. Használhatjuk Wine alatt, ám ekkor nyilván fel kell vállalnunk a hosszas állománymozgatásokat a Linux Home mappa és a Wine windowszos c: meghajtót reprezentáló alkönyvtár között.

Jobb megoldás a Transmission, mely hasonlóan fejlett szolgáltatásokat kínál, és olyannyira kedvelt Unix-like körökben, hogy gyakran NAS-ok beépített alkalmazásai között is szerepel. Támogatja a Magnet linkeket, a peer exchange funkciót és a titkosított peer kapcsolatokat, az automatikus portátirányítást (UpnP/NAT-PMP). Természetesen torrentenként megszabható a sávszélesség, ami ütemterv alapján is változtatható. Készíthetünk is vele torrent fájlokat, nagyon jól sikerült kliens, melyet nem szoktak visszautasítani a trackerek.

Azóta történt

Előzmények

  • Egymilliárddal támogatja az IBM a Linuxot

    A cég szerverüzletága továbbfejlődése szempontjából kulcsfontosságúnak látja a nyílt forrású platform erősítését.

  • Asztali Chrome alkalmazások érkeztek

    Ötéves lett a Chrome, a Google pedig valami különlegessel készült az évfordulóra: asztali, online kapcsolat nélkül is futtatható Chrome alkalmazásokkal.

  • Nem jött össze a pénz az Ubuntu Edge-re

    Az első néhány nap alatt még úgy tűnt, összejöhet a példátlanul magas összeg az ubuntus szupertelefon gyártásának beindításához, de aztán lecsillapodtak a kedélyek. Az eszköz, vagy a koncepció volt hibás?