Régi gépre új Linuxot

A régi is használható

Kinek ne lenne a szekrényben, pincében vagy a padláson egy régi, porosodó PC-je? Kis szerencsével talán még nem száradtak ki az ősi kondenzátorok és a gép be is indul. A gond az, hogy a régi operációs rendszer fogad minket, ami sokszor Windows 2000-et vagy Windows 98-at jelent, persze teleszemetelve, összekuszálva. Felmerül a kérdés, hogy miért nem használjuk egy újratelepítés keretében azt az OS-t, amit annak idején a gyártó mellékelt?

Régi Windows vén Windows

Valóban, a mellékelt, sokszor előre telepített OS tartalmazza a drivereket, melyek jó esetben lemezen is rendelkezésre állnak ahogy maga a Windows is, így nincs semmi akadálya annak, hogy tiszta lappal induljon a gép. A driverek frissítésével maximumra hozhatjuk a rendszert az adott operációs rendszer verzió alatt, csakhogy nem biztos, hogy a végén elégedettek leszünk. Ha XP előtti a Windows, akkor nem találunk hozzá modern alkalmazásokat, ami különösen a böngésző és a Flash támogatás szempontjából aggasztó. A modern böngészőkhöz ugyanis Windows XP kell, a Windows 2000 vagy Windows 98 nem megfelelő alap számukra (a Firefox konkrétan XP SP2-t kér, a Chrome szintén, az Opera csak simán XP-t). Ha retro alkalmazásokkal és fájlformátumokkal szeretnénk dolgozni, akkor járhatunk a régi ösvényen, de le kell mondanunk a legújabb Windows alkalmazásokról és ezzel együtt mondjuk a HTML5 és Flash 10 támogatásról, sok weboldal rosszul fog megjelenni a böngészőnkben. No és kereskedelmi vírusvédelem sem áll rendelkezésre XP előtti platformokhoz.

Ráadásul már suhog a kasza a Windows XP felett is, a Microsoft máig népszerű asztali rendszerének támogatása 2014. április 8-án megszűnik. Az alkalmazásfejlesztők persze nem sokáig fognak egy elhagyott, frissítések nélkül maradt és így egyre kevésbé biztonságos rendszerre dolgozni, így aztán a váltás gyakorlatilag belátható időn belül kötelezővé válik.

Hozzáfűznénk, hogy igazságtalanul hagynánk ki ebből a képből a szintén elég régi Mac OS-t. A patinás és kiváló operációs rendszer ma már nem támogatott, Power PC alapú hardveren futó kiadásai ma is működnek a megfelelő régi hardvereken, de az alkalmazásokkal hasonló a helyzet, mint Windows esetében. Sőt, annál sokkal rosszabb, hiszen az Apple erőteljes platformmegújítással a Motorola CPU-i helyett egyszer csak az Intelét kezdte használni miután sikeresen portolta rá a Mac OS X-et, és a két processzorcsalád nyelve gyökeresen más, visszamenőleges kompatibilitás sem biztosított. A gyártó számos utólagos frissítést adott ki a Mac OS X-hez (Leopard), de a szoftvergyártók nem, így csak igen régi Flash Player, Firefox és OpenOffice érhető el a Power PC-s rendszerre is. E sorok szerzőinek is a sarokban porosodik G3-as, CRT monitoros iMacje.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Kár lenne lemondani a régi vasról

    A 2007-ben gyártott gépek között már bőven akad olyan darab, amit feltámaszthat ez a megoldás.

Előzmények

  • Nem jött össze a pénz az Ubuntu Edge-re

    Az első néhány nap alatt még úgy tűnt, összejöhet a példátlanul magas összeg az ubuntus szupertelefon gyártásának beindításához, de aztán lecsillapodtak a kedélyek. Az eszköz, vagy a koncepció volt hibás?