Nem várt helyeken bukkant fel a Wi-Fi Fon

Nem csak a saját előfizetőik, hanem az átengedett hurkok révén más internetszolgáltatóval szerződésben álló ügyfelek lakásán is megjelent a hotspot.

A hálózat csapdájában

Április elején elindult a Magyar Telekom Wi-Fi Fon szolgáltatása, ami a Telekom tulajdonában álló, az előfizetőknél elhelyezett végponti eszközök segítségével kialakított nyilvános hotspot hálózat. A Fon Wireless Limiteddel kötött együttműködés keretében a Telekom által megjelölt felhasználók használhatják a Fon hálózatát, míg a Fon ügyfelei igénybe vehetik a telekomos hotspotokat is.

Miután az IT café is beszámolt a kezdeményezésről, rengeteg kérdést kaptunk a részletekkel kapcsolatban. Kiderítettük, hogy a Telekom 200 000 hotspot indítását vállalta másfél év, azaz tizennyolc hónap leforgása alatt. Ehhez első körben a vDSL vonalra csatlakozó Speedport W 724V digitális elosztók másodlagos Wi-Fi hálózatát aktiválták, az eszközök körül megjelent a Telekom Fon SSID-vel rendelkező hálózat.


[+]

A szolgáltató weboldalán a következő információ található: "a Telekom Wi-Fi Fon hálózatot a Magyar Telekom vezetékes hálózatán, a Telekom különböző kültéri és beltéri eszközeinek felhasználásával alakítottuk ki. A hálózat kiépítésekor minden háztartásban kihelyezett, műszakilag megfelelő digitális elosztón kialakítottunk egy Telekom Wi-Fi Hotspotot. Ezen eszközök segítségével létrehoztunk egy biztonságos Wi-Fi hálózatot, amely teljesen elkülönül és független az ügyfeleink saját otthoni Wi-Fi hálózatától, így a Telekom Wi-Fi Fon hálózaton való internetezés sem az előfizetett otthoni internet sebességre, sem annak megbízhatóságára nincs semmilyen hatással."

Sem mi, sem olvasóink nem gondolták, hogy a 277/2003. (XII. 24.) kormányrendelet által szabályozott, a használaton kívüli helyi hurkok átengedésére vonatkozó referenciaajánlatok előnyeit élvező kis szolgáltatókat és ügyfeleiket is érinteni fogja a történet. Pedig a Telekom tényleg pontosan fogalmazott honlapján: minden kompatibilis elosztón beizzította a hotspotokat, azaz nem csak a saját ügyfeleinél, hanem az átengedett hurkok használóinál is megjelent a Telekom Fon hálózat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények