Hirdetés

Nem várt helyeken bukkant fel a Wi-Fi Fon

Nem csak a saját előfizetőik, hanem az átengedett hurkok révén más internetszolgáltatóval szerződésben álló ügyfelek lakásán is megjelent a hotspot.

Hirdetés

Hallgatás beleegyezés?

A Telekom tájékoztatása szerint a saját IP címmel rendelkező Fon hálózat teljesen elkülönül az előfizetőknek nyújtott szolgáltatástól, azaz az internet sebességét sem befolyásolja, azonban ezt az olvasóinktól kapott visszajelzések némiképp cáfolták: bár az esetek többségében az adatcsomagok oda-vissza érkezésének ideje kimutathatóan megnőtt, és a sebességmérés során is észlelhető volt némi csökkenés, ezek egyike sem volt kiugróan magas, ami jelentősen befolyásolta volna a felhasználói élményt.

A másik kérdés, ami egyelőre nem tisztázott, hogy azok, akik valamilyen sérülékenységtől tartva MAC szűrést, vagy nem sugárzott SSID-vel rendelkező Wi-Fi-t, esetleg még azt sem használtak, mit tehetnek akkor, mikor publikus hálózatot kezdett szórni a náluk elhelyezett digitális elosztóegység. Ez Telekom ügyfélként nem gond, az ügyfélszolgálaton van lehetőség arra, hogy kikapcsolják a szolgáltatást. De mi van azokkal, akik a Telekomnak nem ügyfelei, olyan azonosítóval pedig nem rendelkeznek, amivel a Wi-Fi Fon szolgáltatásért felelős szervezet azonosítani tudná, majd egyedileg kikapcsolhatná a jelszórást?

Speedport W 724V
Speedport W 724V [+]

A Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa határozatban szokta kötelezni a jelentős piaci erővel bíró szolgáltatókat a helyhez kötött hálózat (fizikai) infrastruktúrájához történő hozzáférés árának csökkentésére, de a fenti problémakör mindeddig nem merült fel. A héten megkerestük az internetszolgáltatókat, illetve a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot is kérdéseinkkel, ha megkapjuk az állásfoglalásokat, természetesen tájékoztatjuk olvasóinkat.

A dolog pikantériája, hogy az esetről olvasónktól értesültünk, akik közül az első jelentkező történetesen az Invitellel szerződött, és alaposan meglepte a Telekom Fon hálózat megjelenése lakásán. Így elsőként az Invitelt kerestük meg írásban és telefonon egyaránt. Úgy tűnt, sikerült meglepnünk a szolgáltatót a jelenséggel, és bár cikkünk megjelenéséig nem kaptunk hivatalos választ a kérdéseinkre, olvasónk arról tájékoztatott, hogy a napokban felbukkant Fon hálózat ahogy jött, el is tűnt az elosztója hatósugarából.

Azóta történt

Előzmények