Bemutató: Norton Internet Security 2013

Előszó

A roppant sikeres Norton Internet Security 2012 után a számos további újdonságot és Windows 8-kompatibilitást ígérő 2013-as verziót az ütemterv szerint jelentette meg a Symantec. Minden harmadik évben van csak ilyen alkalom, amikor az egyik főújdonság az új OS-szel való együttműködés. Az ilyen erőltetett menetnek megvan az az előnye, hogy kiszámítható, és ha minden jól alakul, akkor pontosan egy éven belül új főverziószámot viselő szoftvert kapunk kézhez számos biztonsági, kényelmi vagy teljesen új és/vagy továbbfejlesztett szolgáltatással fűszerezve. Ugyanakkor óhatatlanul megeshet az, hogy amennyiben nincs semmilyen flexibilitás a menetrendben a határidőket illetően, akkor esetleg egy belső csúszás következményeként nem sikerül olyan állapotba hozni a szoftvert a megadott határidőre, hogy az, ha nem is haladja meg az előző verziókét, de legalább tartsa a kényelmi színvonalat. Mióta én aktív Symantec-ügyfél vagyok – 2009 óta –, ilyen még nem fordult elő. Eddig. Hangsúlyozom, nem biztonsági jellegű problémákról van szó, hanem elsősorban komfortossággal akadnak gondok. Ha egy-egy modul nem, vagy nem kielégítően működik, az eléggé letudja lombozni az embert, rontja a felhasználói élményt, sőt a dolog extrém esetben odáig eszkalálódhat, hogy a felhasználók egy része komolyan fontolgatni kezdi az alternatív megoldások keresését.

Norton
A 2013-as verziók eleve „két arccal” érkeztek. A közelmúltban ráncfelvarráson estek át. A képen az elsődlegesen preferált Windows 8-ra optimalizált Modern UI stílusú főablak látható

A 2013-as verziókkal lényegében ez történt, és a debütálás nem igazán volt méltó a brandhez. A szoftver olyan fázisában kapott RTM megjelölést, amikor egyáltalán nem volt azon a szinten, mint mondjuk a 2012-es verzió a maga idején. A fórumokon sok volt a panasz – elég csak belenézni a PH! nortonos topicjába –, és a felhasználók nem fukarkodtak az olyan jelzőkkel sem, miszerint az első verziók még bétaként is bugosnak számítottak. Mi is az, ami a termékvonalat már-már a dekadencia irányába sodorta el? És valójában mekkora is a baj, és konkrétan miben mutatkozik meg? Illetve: az eltelt félévben, amióta elérhető a 20.x-es Norton-verzió, mit sikerült ezekből orvosolni?

Norton
A 20.3.0.36-os verzió tartalmaz egy telepítés utáni, öt ablakból álló bemutatót is

Az új termékvonal szokás szerint az előző év harmadik negyedévében vált elérhetővé az ügyfelek számára, tehát még 2012-ben. Fontos momentum az is, hogy ez az év a Microsoft számára is jelentős dátum, hiszen ekkor érkezett el a szokásos hároméves ciklus vége, ami azt jelenti, hogy új Windows operációs rendszer érkezik. A Microsoft nem késett, és tavaly augusztus másodikán – tehát egy hónappal a 2013-as Symantec megjelenése előtt – bejelentették, hogy a Windows 8 elkészült, azaz a kódja véglegessé vált, és megkapta az RTM jelölést, ezzel egy időben pedig a terjesztése is elkezdődött a cég parterei számára, hogy azok a kiskereskedelmi szempontból releváns október 26-i startra kellőképpen felkészülhessenek. Sok cég vagy nem élt a lehetőséggel, vagy nem volt számukra elég az idő.

A Windows 8 és a 2013-as Norton-termékek kapcsolatát azért volt fontos megemlíteni, mert egyrészt a két termék megjelenése nagyjából egy időintervallumba esik, másrészt ok-okozati összefüggés áll fent, harmadrészt pedig az egyik legfontosabb újdonsága a 20.x-es Symantec-termékeknek a Windows 8-kompatibilitás megemlítése volt.

Norton
Egy laikus számára a Műveletközpont riasztása rémisztő lehet, ebben az esetben azonban nincs veszély

A gondok három részből adódtak össze. Az egyik kellemetlen jelenség a Windows 8 Műveletközpontjával kapcsolatos, és még mindig nincs megoldva. A jelenség abban merül ki, hogy a szabályosan felinstallált Norton Internet Security óvó védelme ellenére a Műveletközpont azt jelenti a felhasználónak, hogy a tűzfal, az antivírus és kémprogramvédelem – tehát minden, ami számít ezen a téren – ki van kapcsolva. Saját tapasztalatomból mondom – mivel a 64 bites Windows 8 mellett használok Symantec-terméket Windows 7 és Windows Vista rendszereken is –, hogy a probléma Windows 8-specifikus.

(Frissítés: időközben megjelent a hibát javító Microsoft-update a Windows 8-hoz.)

Norton
Windows 7 műveletközpont: itt éppen az Agnitum Outpost Firewall PRO 8.0-s tűzfalat detektálja – helytelenül – kikapcsoltnak. És persze az is különbség, hogy a 7-es és Vista biztonsági központja általában csak a tűzfalra szokott alaptalanul panaszkodni

A Windows 7-től kezdődően – mondjuk így – az Action Centernek akadnak „érdekességei”. Tehát némi esély arra is van, hogy az MS térfelén pattog a labda Windows 8 használata esetén. Redmond legújabb rendszerét eddig vagy csak Norton Internet Securityvel használtam – ahol ugye állandóan előjön a hiba –, vagy a Windows Defenderré átnevezett beépített Microsoft Security Essentialsszel és a saját tűzfalával. Ott viszont nem jött elő a hiba – valljuk be, az durva is lett volna.

Norton
Az idilli állapot – Windows 8 Action Center és a Norton Internet Security 2013

A másik két kellemetlenség, a Norton eszköztárral és az abba integrált Identity Safe-fel kapcsolatos. Az egyik jelenség mérhetetlenül lelassította a böngészést – bejelentkezett IDS-nél a Mozilla Firefox és az Internet Explorer esetében is – a Google Chrome használata mellett. A probléma körülbelül a debütálást követő 12 hétig állt fenn – két Chrome-periódus –, a másik pedig pont az IDS-be való bejelentkezés sikertelenségéből adódott. Az előbbit már megoldották, az utóbbi később is jelent meg, és sokaknál még ma is gondot okoz.

No, ennyit a negatívumokról, jobb volt ezen gyorsan túllesni, hogy a szoftver igazi előnyeire koncentrálhassunk, mert abból sokkal több van, mint a hibákból.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények