Szoftverteszt: IObit Advanced SystemCare PRO 6 – 1. rész

Előszó – Telepítés

Előszó

Bár az 5-ös verziójú Advanced SystemCare számomra kimaradt, de idén elérkezett az idő, hogy a friss, 6-os verzió PRO változatát megismerjem, pontosabban részben felelevenítsem régebbről származó ismereteimet.

Az egyik legdinamikusabban fejlődő programcsomagról van szó. Elég sok karbantartó szoftverrel volt már dolgom, és jó pár olyan van, amelyeknél annyiból áll a fejlesztés, hogy anno letették az alapokat, legyen töredezettségmentesítés benne, regisztrációsadatbázis-tisztító, karbantartó stb., aztán évről évre semmi innováció, csak verziószámugrás, kis csiszolás, új külső, és felkészítés az aktuális új Windows támogatására, ami ugye 3 évente következik be… ám az IObit terméke nem ilyen!

Vannak „érdekességei”, de összességében egy nagyon szerethető, mi több rajongásra alkalmas szoftverről beszélünk, melynek egyre komolyabb méretű felhasználói tábora is van. Sokan tekintenek egyfajta bináris svájci bicskaként rá, és tényleg az :)

A program melletti egyik fajsúlyos érv a megbízhatósága, én például már évek óta használom, és leszámítva egy kis Windows Live Messengeres malőrt, semmi gondot nem okozott, sosem. Sőt, kitolta a Windows-telepítések életciklusát.

Ami tehát az újdonságokat illeti, ezúttal sem kell a rajongóinak fanyalogniuk, a kínai fejlesztők igazán kitettek magukért!

Az új ASC emellett az internetezők biztonságára is figyelmet fordítanak – alapszinten –, méghozzá úgy, hogy a romániai BitDefenderrel kötött szerződésük értelmében pár komponensben az ő technológiájukat is bevetik.

Nézzük mennyire lett ütős az új jövevény.

Telepítés

A szoftver telepítője érzékeli, hogy milyen nyelvi beállítások vannak érvényben a Windowsban – ez az esetek döntő többségében megegyezik a Windows-verziónk nyelvével, kivételt képeznek olyan speciális esetek, mint amilyen nálam állt fent régebben évekig, nevezetesen: angol nyelvű Windows XP Professional x64 Edition magyar nyelvi beállításokkal –, és annak megfelelően automatikusan lépteti érvénybe a kívánt nyelvet.

iobit
Üdvözli az IObit Advanced SystemCare telepítője

Ha mégsem felelne meg nekünk az automatikusan kiválasztott nyelv, a telepítést követően természetesen van lehetőségünk az utólagos korrekcióra. Számos nyelv közül választhatunk.

iobit
Licencszerződés

Persze előfordul néha, hogy a gombok átváltanak angol nyelvre, de ez csak olyan esetekben történik meg, amikor a szövegkörnyezet sincs lefordítva. Általában, persze :-) Az IObit angol nyelvű licencszerződésén nem érdemes meglepődni, hiszen ugyanúgy, mint a korábbi verzióknál is, a honosítás kimerül egy gépi fordításban. Néha – erre fentebbi kép is élő példa – előfordul az is, hogy egy gombfelirat lefordítása is komikus eredménybe torkollik: hanyatlás helyett talán célszerűbb lett volna az elutasítás szót használni. (A fogadja el sem helyes, de az még mindig odaillőbb, mint a hanyatlás :) Máskor pedig egészen jól – legalábbis érthetően – sikerül összetettebb mondatok magyarra fordítása is. Mindazonáltal ilyen módszer mellett bölcsen és okosan tették, hogy az angolul is igen kacifántos jogi szöveget nem próbálták meg gépi fordítással magyarra átvinni.

iobit
A telepítési hely kiválasztása

Nem natív 64 bites programról lévén szó, x86-os könyvtárba installálódik. Érdekességként elmondanám, hogy a 4-es verzió 70,6 MB helyet követelt magának minimum, a 6-os pedig 64,7 MB-ot. Természetesen a méret változhat, hiszen IObit-es szokás az, hogy még a fizetős csomag telepítője sem tartalmaz minden. egyébként a programcsomagban menüként létező programot. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy miután feltelepült a szoftver, pár menüelem nem aktív, hanem külön le kell tölteni, majd felinstallálni, és onnantól kezdve a szoftvercsomag főablakából elindítani. Természetesen külön az asztali ikonról is van erre mód, tehát abszolút moduláris felépítésű szoftverről van szó. Ha már itt tartunk, ezzel a gyakorlatával mondhatni az Advanced SystemCare egyedülálló a piacon, mert a konkurensek termékeinél is van ugyan lehetőség a telepítés testreszabására – azaz nem minden komponens telepítésére -, de ott a központi telepítő maga tartalmaz minden modult, itt viszont eleve nem.

iobit

Csupán két dolog nincs benne alapból, a töredezettségmentesítő és a game booster. Az utóbbi esetében talán mindenki számára evidens, hogy miért, hiszen egy olyan komponensről van szó, amelyet nyugodtan nevezhetünk rétegmodulnak is, mert csak a felhasználóik egy bizonyos hányada használja, és mondjuk egy ötven feletti felhasználó számítógépén sok keresnivalója nemigen van. A másik esetében pedig a technológiai fejlődés és a nyugati jóléti államokban pár éve kialakuló új trend, az SSD-láz jelölhető meg motívumként, na meg az a tény, hogy a Windows Vistától kezdődően – de különösen igaz ez a Windows 7 és 8 esetében – a felhasználók jelentős része megelégszik a beépített töredezettségmentesítővel is, pláne ha a rendszerpartíció már tényleg szilárdtestmeghajtó, ilyenkor ugyanis már nincs jelentősége igazából, hogy mi kerül a lemez elejére, a közepére és a végére, a gyors elérés már nem igazán fontos szempont. Mellesleg a Vista tartalmaz egy lebutított Diskkeepert, a Windows 7 pedig egy nem teljes funkcionalitású O&O Defragot.

iobit
Telepítés folyamatban

Maga a telepítési folyamat – ahogyan az el is várható egy ilyen méretű szoftvertől – csak pár pillanatot rabol el az életünkből.

iobit
A telepítés befejezése

A telepítés végén egy félig magyar, félig angol nyelvű ablak fogad minket, két bejelöletlen négyzettel. A felsővel megnézhetjük a telepítési előzményt, az alsóval pedig a felhasználói kézikönyvet tekinthetjük meg. Ezt elmulasztottam megnézni, de arra tippelek, hogy angol nyelvű :)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények