Bitcoin bányásszá változtathat egy Skype-on terjedő trójai

Skype-on terjedő trójairól ír néhány nappal ezelőtti blogbejegyzésében a Kaspersky Lab egyik munkatársa. A biztonsági szakértő egyik ismerősétől értesült először a rosszindulatú programról, ami úgy próbálja rávenni a felhasználót a telepítésére, hogy az alábbihoz hasonló üzenetet küld (természetesen nem csak spanyol nyelvű "verzió" van):

A szöveg magyarul annyit tesz: ez a kedvenc képem rólad. Ha a felhasználó a mögötte levő linkre kattint, a Trojan.Win32.Jorik.IRCbot.xkt. többféle kártékony összetevőt is szétszór, melyek közül az egyik arra kényszeríti a számítógépet, hogy Bitcoint bányásszon. A linket a bejegyzés napján óránként átlagosan 2000 találat érte, tehát elég gyorsan terjed, és a potenciális áldozatok leginkább Oroszország, Olaszország, Lengyelország, Spanyolország, Németország és Ukrajna lakói közül kerülhetnek ki.

A trójai a Bticoin bányászat alatt megpróbál a processzorból minden erőt kipréselni, így ha más jel nem is utal a jelenlétére, a lelassult számítógép alapján könnyen feltűnhet, hogy valami nem stimmel. A feladatkezelőben az alábbit kell keresni:

A Bitcoin árfolyama az elmúlt hónapokban megsokszorozódott, jelenleg 220 dollár környékén cserél gazdát a Mt.Gox portálon. 2011 elején egy Bitcoin 3-6 dollárt ért, majd néhány hónappal később 30 dolláron tetőzött, hogy onnan egészen 2 dollárig zuhanjon vissza. Az árfolyam onnan kezdett újra visszakapaszkodni, és ez év márciusában már a 90 dollárt is elérte, és az emelkedés azóta is tart. Az árfolyam robbanása óta többször is támadás érte a Bitcoin cseréjére szakosodott portálokat.

A világ első decentralizált (sem intézmény, sem kormány hatásköre alá nem tartozik, nincs központi szervere, felügyelete) virtuális fizetőeszközét 2009 elején bocsátotta útjára egy Satoshi Nakamoto álnéven ismert valaki, akiről azóta sem derült ki, hogy valójában kicsoda. A Bitcoin esetében a bányászat kifejezés azt a folyamatot takarja, amikor a tranzakciós blokkokat a számítógép kapacitásának felhasználásával feldolgozzák, hitelesítik a Bitcoin P2P hálózatában ezt a feladatot felvállaló felhasználók.

Az új trójaival kapcsolatban megkerestük a Kaspersky Labot, amint megérkezik kérdéseinkre a válasz, frissíteni fogjuk a hírt.

Azóta történt

Előzmények