Olyan dolgokat vállalnánk fel, ami önmagában nem csak a Microsoftról szól

Egymillió állami szoftverlicenc

Szerdán Magyarországon is bemutatkozott a nagyközönségnek a Windows Server 2008, a Microsoft új szerveroldali operációs rendszere, melynek apropóján egész napos, szakmai kiállítással egybekötött TechNet Szemináriumot tartott a szoftvercég hazai leányvállalata. A program este ünnepséggel zárult, na nem az új operációs rendszer, hanem szerényen a „hétköznapok hősei”, azaz a Microsoft terminológiájában az informatikusok tiszteletére.

Drajkó László

Még javában zajlottak az előadások a Lurdy Házban, amelyre bátran ki lehetett volna tenni a „megtelt!” táblát, amikor az emeleti kiállítócsarnok mögött meglapuló hangulatos kis kávézóban leültünk Drajkó László, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója mellé egy könnyed kis beszélgetésre. A cégvezetőt arról faggattuk, miként látja cége szerepét a hétköznapok hősei mellett a hétköznapi ember, valamint tágabb értelemben az ország életében.

IT café: Napjaink talán legaktuálisabb témája a sokat vitatott, illetve többek által támadott közbeszerzési eljáráson keresztül levezényelt állami szoftverbeszerzés. A magyar állam és a Microsoft szerződése, amely a közép- és felsőoktatásban résztvevők számára biztosítja a szoftvercég Windows operációs rendszerének és irodai programcsomagjának a használatát, február végén lejárt. Hogyan tovább?

Drajkó László: Nagyon remélem, hogy lesz ennek folytatása, ez ügyben jelenleg is folytatunk tárgyalásokat. A dolog még nyitott, jelen pillanatban az az álláspont, hogy a licenc február 29-ével véget ért, március végéig meg kell találnunk közösen annak a módját, hogy a szerződés kondícióinak megfelelően a jövőre is biztosíthassunk licenceket a köz- és felsőoktatás számára.

Ez ma még nem egy aláírt, új szerződés, viszont az előfeltételként adott az a keretmegállapodás, amiben a kormányzat kiválasztott számos Microsoft-partnert a közelmúltban arra, hogy licenceket szállítson. Tehát megvan rá a remény, hogy a meghosszabbítás megtörténjen.


A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Borult a kormányzati Microsoft-paktum

    Új-Zéland az idén nem hosszabbította meg a központi licencmegállapodást. Esélyt kapott a nyílt forráskód.

  • 22 milliós informatikai segítség a látássérülteknek

    Az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány ma ünnepségén újabb szoftverek átadásával segítették a rászorulókat.

  • 1993. május 24.

    Egy Atlantában rendezett konferencián a Microsoft bemutatja a Windows NT operációs rendszert. A vállalatoknak szánt, hálózati megoldásokat tartalmazó program már nem a DOS-ra épült, kezdő ára 495 dollár volt. Nevének eredete máig bizonytalan, a Microsoft hivatalosan a New Technology változat mellett állt ki.

Előzmények